Annons

Swedbank tog stryk på börsen

Swedbank-aktien föll hårt på börsen. Den ännu pågående uppstädningen efter misstänkt penningtvätt i Baltikum bidrar till att trycka ned vinsten mer än väntat.
Banker • Publicerad 23 oktober 2019
Swedbank, med nya vd:n Jens Henriksson, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Swedbank, med nya vd:n Jens Henriksson, redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Vid stängning hade Swedbanks aktie fallit 4,5 procent. Det innebär att drygt en tredjedel av den svenska bolånejättens börsvärde är utraderat sedan SVT Uppdrag granskning den 20 februari rapporterade om omfattande misstänkt penningtvätt i bankens baltiska verksamhet.

– Jag skulle kort sammanfatta det som ett stabilt kvartal, men med extraordinära kostnader, säger vd Jens Henriksson, som tillträdde den 1 oktober – det vill säga dagen efter det att tredje kvartalet avslutades.

Annons

Vinstfallet på 11 procent i tredje kvartalet förklaras av lägre marknadsaktivitet, men även ökade kostnader till följd av utredningar och reservering för moms.

"Mörka moln"

Utredningarna av Swedbanks misstänkta penningtvätt sker på många fronter samtidigt.

– Mörka moln hänger över banken, säger Henriksson när han sammanfattar läget.

I Sverige och Estland väntas finansinspektionerna avsluta sina utredningar och fatta beslut om eventuella sanktioner i början av 2020. Till detta kommer utredningar med koppling till penningtvätten som pågår hos lettisk polis, Europeiska centralbanken (ECB) samt på Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm.

Flera amerikanska myndigheter utreder också Swedbank enligt Henriksson. Vilka myndigheter det handlar om, vad de frågar efter, hur länge de kan pågå och hur risken ser ut för sanktioner vill Henriksson inte spekulera i.

– Jag har frågat mina kollegor på andra europeiska banker och de säger att det kan vara 1–5 år. Men jag gör ingen bedömning av det, säger han om hur länge hotet om USA-sanktioner kan komma att kvarstå.

– Vi ska naturligtvis så snabbt som möjligt svara på de frågor som kommer och vara så öppna och transparenta vi kan, tillägger han.

Ny handlingsplan

Enligt Henriksson har Swedbank redan kommit en bit på vägen i jakten på att hitta en sol bland de mörka molnen, trots all osäkerhet kring pågående utredningar. Han pekar på färre frågor om penningtvätt i kundmöten och interna mätningar som visar på ett ökat förtroende för banken igen.

– Det är inte lika många skämt om tvättmaskiner och sådant. Och jag tycker också att medarbetarna har en annan inställning, tillägger han.

I samband med delårsrapporten presenterar Henriksson en ny handlingsplan, med 132 punkter. Ett tjugotal är redan avklarade och ambitionen är att drygt hälften av punkterna ska ha resulterat i åtgärder från bankens sida vid årsskiftet. Resten ska vara åtgärdade senast ett år senare.

Annons

Brister i bankens regelefterlevnad när det gäller penningtvätt har redan konstaterats, både av banken och av Finansinspektionen.

– Vi har brister i våra övervakningssystem, vi har brister i våra interna kontroller och så vidare. Det där ägnar vi väldigt mycket kraft åt, att stänga de bristerna, säger Henriksson.

– Det tar tid att göra de här sakerna, tillägger han.

En miljard kronor

För att gå till botten med detta går Swedbank med hjälp av externa utredare och advokater igenom 30 miljarder transaktioner, varav omkring hälften i Baltikum, under perioden 2007–mars 2019.

– Vi räknar med att kostnaderna under året (2019) stiger med en miljard kronor till följd av de här utredningarna som görs, säger Henriksson.

Vad den totala slutnotan för penningtvättsproblemen landar på för Swedbank är svårt att avgöra. Ovanpå utredningskostnaderna, som kommer fortsätta att ticka på så länge utredningarna mot och i banken pågår, kommer risken för böter, stämningar från aktieägare och sanktioner.

När TT tar upp frågan hänvisar Henriksson till gällande regelverk, som uppges förhindra honom att spekulera i potentiella böter utan en "tillförlitlig analys".

– Vi måste ha en tillförlitlig analys innan vi gör detta, säger han.

– Vi följer detta löpande och om vi kommer fram till något nytt så kommer vi berätta det, tillägger han.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons