Annons

Industrin tvärnitar och kronan faller hårt

Svensk industri gör som konkurrenterna i Tyskland och tvärnitar. Swedbank/Silfs inköpschefsindex faller 5,5 procentenheter till 46,3.
Kronan faller hårt mot både euron och dollarn efter det oväntat svaga indexet.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
Kraftig inbromsning för svensk industri. Arkivbild.
Kraftig inbromsning för svensk industri. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/ SvD/TT

Det är den största nedgången sedan hösten 2008, då Lehman Brothers-kraschen lamslog finansmarknaden. Den nya nivån är samtidigt den lägsta sedan eurokrisens dagar, i början av 2013.

Ihållande nedgång

Ett indextal under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Annons

"Nedgången i september var bred där tre av fem delindex i PMI-total noterades under 50-strecket. Delindex för produktion och orderingång svarade för de största månatliga nedgångarna och bidrog sammantaget till 4,2 indexenheter till nedgången i PMI-total", skriver Swedbank/Silf.

Samtidigt kommer en dyster prognos från Industriarbetsgivarna, som efter sommaren ser en tydlig avmattning i svensk basindustri.

"Stämningsläget är sämre än normalt i skogsindustrin och mycket sämre än normalt i stål- och metallindustrin", skriver Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande där man säger sig räkna med en svensk tillväxt på 1,2 procent i år och 1,1 procent 2020, samt att arbetslösheten i Sverige stiger till 7,5 procent 2020.

Nedgången för inköpschefsindex från Swedbank/Silf var oväntad. Analytiker hade i snitt räknat med ett index på 52. Samtidigt indikerar en rad delindex att det är en ihållande nedgång för tillverkningsindustrin vi ser ta form, enligt Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson.

Han pekar på hur såväl delindex för produktionen och delindex för orderingången faller kraftigt, till 43,4 respektive 45,7.

"Den svaga globala konjunkturen får till slut en mer tydlig effekt på den svenska tillverkningsindustrin. Svenska tillverkare går helt enkelt i samma riktning som exempelvis de tyska", skriver han i en kommentar.

Kronan faller

Konsekvenserna blir låg tillväxt och återhållsam lönetillväxt, tror Isaksson, som tror att utvecklingen kommer att tvinga Riksbanken att sänka styrräntan kring årsskiftet.

Riksbanken själv flaggar sedan det senaste räntemötet för en höjning av styrräntan kring årsskiftet.

Kronan tappar mot både dollarn och euron efter det oväntat svaga indexet. Mot euron är nedgången sju öre till 10:78 kronor per euro, mot dollarn handlar det om en nedgång på åtta öre till 9:90 kronor per dollar.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons