Sverige slog Thailand – klart för åttondel

Bättre utdelning på fasta situationer.
En vassare Kosovare Asllani.
Få igång anfallarna.
Mot Thailand levererade Sverige på samtliga punkter när man vann den andra gruppspelsmatchen i VM med 5–1 i Nice.
Fotboll • Publicerad 16 juni 2019
Sverige jublar efter att Lina Hurtig gjort 4–0 mot Thailand.
Sverige jublar efter att Lina Hurtig gjort 4–0 mot Thailand.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nej, den här gången behövde inte de blågula fansen vänta lika länge som i premiären mot Chile. Inte heller hann nervositeten smyga sin in på den svenska avbytarbänken på Allianz Riviera i Nice.

Det dröjde drygt fem minuter, sedan hade Sverige gjort 1–0 mot Thailand och med sitt spel visat att det skulle bli mer. Före matchen pratade Sverige om att utnyttja sin längd bättre på fasta situationer, och när Elin Rubensson slog en perfekt frispark in mot straffområdet var det just vad Linda Sembrant gjorde.

Den rutinerade mittbacken nickade in sitt nionde landslagsmål och Sverige kunde slappna av. Och fortsätta framåt.

Asllani inblandad i det mesta

Kosovare Asllani, målskytt mot Chile, var inblandad i det mesta som hände offensivt – och det var mycket. I den 19:e minuten släppte Thailands målvakt retur på Lina Hurtigs nick, Asllani snappade upp bollen, dribblade förbi en försvarare och rullade enkelt in 2–0.

Halvlekens kanske snyggaste mål kom strax före paus, signerat Fridolina Rolfö. Hon fick bollen en bit utanför straffområdet, fintade en thailändska och drog iväg ett hårt skott mot krysset. Målvakten Waraporn Boonsing, som missade matchen mot USA på grund av skada, fick fingrarna på bollen men lyckades inte stoppa skottet.

– Det var såklart skönt och en lättnad. Roligt att göra mål för egen del och bra för självförtroendet. Men gladast är jag över att vi vann, säger Rolfö och fortsätter:

– Det var en strategi som Peter (Gerhardsson, förbundskapten) hade. Han ville få mig inåt i plan och att ta avslut med min vänsterfot. Det var något som fungerade bra.

För att Sverige ska gå långt i VM lär Sverige behöva att en sådan spetsspelare som Rolfö kommer igång, och efter hennes skadebekymmer var målet med all säkerhet en stor lättnad. Anfallaren byttes ut i halvtid och ersattes av Madelen Janogy, målskytt i premiären men i dag utanför målprotokollet.

Hurtig nickade in 4–0

Sverige fortsatte att ha spelövertaget och fick in ett mål även i den andra halvleken. Lina Hurtig, som fick chansen i startelvan, tajmade ett inlägg och lät pannan tala: 4–0 satt i krysset.

– Det var såklart skönt att göra mål och hjälpa laget, säger Lina Hurtig till TV4 efter matchen.

Nöjd var hon däremot inte med vad som hände senare i matchen.

Thailands enda hot var den ursnabba anfallaren Kanjana Sungngoen. På tilläggstid släppte svenskorna fram henne alltför nära mål i en omställning och Sungngoen sköt in reduceringen bakom Hedvig Lindahl.

– Lite surt att släppa in ett mål. Vi ville verkligen hålla nollan och bara producera framåt, säger Hurtig bittert.

Rubensson med straffmål

Strax därpå fick Sverige, efter en VAR-granskning, straff för hands och Elin Rubensson var iskall när hon sköt in slutresultatet till 5–1.

Men Hurtig vill den klara segern till trots i fortsättningen se ett ännu mer effektivt Sverige i de avgörande lägena.

– Det sitter kvar lite från förra matchen, skärpan är något som vi måste jobba vidare på.

Sverige är därmed klart för åttondelsfinal, oavsett hur det går i matchen mellan Chile och USA senare i dag. Sverige kan fortfarande sluta trea i gruppen, men går i sådana fall vidare som en av de fyra bästa treorna.

Om Sverige vinner gruppen eller inte avgörs på torsdag då en förväntad gruppfinal väntar mot USA.