Skellefteå vidare efter sekunddrama

Med bara 27 sekunder kvar av tredje perioden fixade Skellefteå avancemang till slutspelet i Champions Hockey League.
Då kvitterade Linus Lindström borta mot Kärpät – som vann med 5–4 efter straffar – och fixade den poäng som behövdes.
Samtliga fem svenska lag gick vidare till åttondelsfinal.
Ishockey • Publicerad 15 oktober 2019
Linus Lindström sköt Skellefteå till åttondelsfinal i CHL. Arkivbild.
Linus Lindström sköt Skellefteå till åttondelsfinal i CHL. Arkivbild.Foto: Erland Segerstedt / TT

Djurgården och Luleå hade redan säkrat slutspelbiljetter i CHL inför den sista omgången där Färjestad, Skellefteå och regerande mästarlaget Frölunda jagade avancemang.

För Skellefteå blev det en dramatisk kväll borta mot Kärpät i Uleåborg. Laget var piskat att ta poäng och hamnade i underläge tre gånger om, 0–2, 2–3 och 3–4.

Men Västerbottenslaget svarade varje gång.

Tredje gången med målvakten Gustaf Lindvall utplockad kunde Linus Lindström skicka in sitt andra mål för kvällen till 4–4 då bara 27 sekunder återstod.

Även backen Jonathan Pudas blev tvåmålsskytt. Trots att Kärpät vann i straffläggning blev Skellefteås kvittering dyrbar för det finländska topplaget som slogs ut.

Färjestad hamnade i underläge i första perioden hemma mot redan klara gruppvinnaren och fjolårsfinalisten Red Bull München som luftade en del juniorer.

Färjestad var piskat att vinna och vände i andra perioden. Victor Ejdsell pricksköt kvitteringen och Jonathon Blum slog in en retur fram till 2–1. Sedan avgjorde Gustav Rydahl definitivt med 3–1 efter 15.42 i tredje perioden på ett friläge.

Frölunda behövde minst en poäng borta mot Cardiff och tog alla tre efter storseger med 9–2. Frölunda gjorde fem mål i tredje perioden och Samuel Fagemo hade målfyrverkeri med fyra mål och Simon Hjalmarsson gjorde hattrick. Spelgeniet Ryan Lasch svarade för fem assist.

Luleå avslutade gruppspelet med 4–0 hemma över Belfast medan Djurgården föll med 1–2 borta mot Mannheim.