Lagerbäck: "Nästintill omöjligt att nå EM"

Sverige behåller greppet om andraplatsen i EM-kvalet.
Tacka Alexander Sørloth för det.
Norrmannen ordnade ett resultat helt i svensk smak när han nickade in 1–1 på tilläggstid borta mot Rumänien.
Fotboll • Publicerad 16 oktober 2019
Alexander Sørloth nickade in kvitteringen på tilläggstid mot Rumänien.
Alexander Sørloth nickade in kvitteringen på tilläggstid mot Rumänien.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Det såg inledningsvis lovande ut för Norge som dominerade spelet i den första halvleken borta mot Rumänien – men förbundskapten Lars Lagerbäcks manskap hade stora problem att förvalta sitt övertag till mål och försummade på grund av det en seger i Bukarest och sannolikt sin chans att ta en topp två-placering i Sveriges EM-kvalgrupp.

– Vi spelar bra i första men vi är inte effektiva, suckar Lars Lagerbäck på matchens efterföljande presskonferens.

Trots klar övervikt i bollinnehav för bortalaget på Arena Nationala i Bukarest var det Rumänien som tog ledningen i den andra halvleken.

Förhastat utkast

Målvakten Rune Jarstein hade fram till den 62:a minuten stått för en perfekt insats med ett par vassa parader och inte minst en straffräddning på George Puscas avslut från elvameterspunkten tio minuter tidigare.

Men då plötsligt stod Hertha Berlin-målvakten för ett mindre bra ingripande när hans något förhastade utkast bröts av Rumäniens Alexandru Mitrita. Den blott 171 centimeter långe mittfältaren drev därefter bollen ända fram till straffområdet innan han snyggt placerade in den i det bortre hörnet.

Norge hade svårt att få sitt spel att stämma efter det rumänska ledningsmålet – men skulle trots det få till en sen kvittering. I den 92:a minuten hittade Mathias Normann anfallaren Alexander Sørloth som helt ohotat kunde nicka in bollen hårt i nätmaskorna.

Sørloth poängräddare

Därmed blev det delad pott och två besvikna lag som klev av planen.

– De (Rumänien) kontrar i stort sett hela matchen. De gör det dock bra, och vi fick jobba. Men det känns väldigt surt att vi inte lyckas vinna en sån här kamp när vi borde ha avgjort i första halvlek, säger Lagerbäck som inte har något hopp kvar om att ta en direktplats till EM genom kvalspel.

– Realistiskt sett, rent praktiskt, så kommer det nog bli nästintill omöjligt, säger han.

Rumänien hade via en seger tagit över andraplatsen från Sverige, men är nu fortsatt trea.

Mörkare är läget för Norge som är fyra poäng efter Blågult och i praktiken borta från en topp två-placering som innebär direktkvalificering till EM nästa år. Helt kört är det dock inte. Norge har, precis som Sverige, en räddningsplanka till mästerskapet i form av ett eventuellt play off-spel i Nations League i vår.