Annons

Maktdelningsstyret återuppstår i Nordirland

I sista stund har Nordirlands två rivaliserande partier enats om en uppgörelse om maktdelning i den brittiska provinsen.
Därmed ska det regionala styret börja fungera igen för första gången på tre år och problemen med det förestående EU-utträdet kunna hanteras.
Storbritannien • Publicerad 10 januari 2020
Det republikanska partiet Sinn Féins partiledaren Mary Lou McDonald klargör att det blir en återgång till maktdelning i Nordirland.
Det republikanska partiet Sinn Féins partiledaren Mary Lou McDonald klargör att det blir en återgång till maktdelning i Nordirland.Foto: Brian Lawless/PA/AP

Nordirland har stått utan regering i tre år sedan det republikanska partiet Sinn Féin hoppade av regeringssamarbetet med probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP). Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland, men förhandlingarna har strandat gång på gång.

Och den 31 januari, datumet för Storbritanniens utträde ur EU, nalkas – där Nordirland har en nyckelroll.

Annons

Sinn Féin och DUP hade fram till måndag på sig för att enas, annars måste ett nytt regionalval hållas. Och sedan båda partierna tappat röster i det nationella valet den 12 december gjorde det susen.

– Sinn Féin har beslutat att återvända till maktdelningsinstitutionen och nominera ministrar, säger partiledaren Mary Lou McDonald.

Dessutom har centralregeringen i London lovat ökat finansiellt stöd om parterna kan enas.

DUP-ledaren Arlene Foster kallar uppgörelsen "rättvis och balanserad".

– Det här är en uppgörelsen som erkänner att vi lever i ett gemensamt, detta är en uppgörelse som erkänner att ingen identitet ska sättas högre än någon annan, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons