Annons

"Bit på väg" för vapenembargo mot Turkiet

EU fördömer Turkiets agerande i norra Syrien och ska se till att regler ses över för att stoppa vapenförsäljningen till landet.
EU • Publicerad 14 oktober 2019
Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.
Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

"EU fördömer Turkiets militära agerande som allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen", heter det i ett gemensamt uttalande från måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

När det gäller ett eventuellt vapenembargo noterar uttalandet att vissa länder redan stoppat all vapenexport, och att "medlemsstaterna åtar sig att ha starka nationella positioner när det gäller sin vapenexportpolitik till Turkiet".

Annons

Fler diskussioner på temat ska ske senare i veckan inom en arbetsgrupp "för att koordinera och se över medlemsländernas positioner".

Utrikesministrarna vill samtidigt att ett ministermöte inkallas inom den USA-ledda internationella koalitionen mot terrorrörelsen IS.

"Bra bit på väg"

Utrikesminister Linde hade velat komma längre, men är ändå ganska nöjd.

– Jag tycker att det är ett bra uttalande. Jag hade krävt att vi skulle fördöma den militära attacken och till slut blev det så. Dessutom gick vi en bra bit på väg när det gäller vapenförsäljningen, säger Linde efter mötets slut.

– Vi lyckades inte nå hela vägen när det gäller att få ett vapenembargo, trots att det var ganska många länder som gick in och stöttade det. Men vi fick en arbetsgrupp som ska titta på hur länderna stoppar sin vapenexport till Turkiet, säger utrikesministern.

– Man ska se så att varje land har den typen av regler så att man inte kan sälja, i enlighet med hur Sveriges regler är.

Turkiet

Att det inte gick att genomdriva ett direkt vapenembargo förklarar utrikesministern bland annat med att vissa länder inte vill att EU ska ta det beslutet, med hänvisning till deras medlemskap i Nato – där ju även Turkiet ingår. Olika länder har dessutom högst olika regler för hur vapenexporten avgörs.

Ann Linde tror ändå att den ordalydelse som utrikesministrarna enades om på måndagen i praktiken kommer att innebära ett stopp för vapenförsäljningen.

TT: Bryr sig Turkiet om vad ni gör?

– Det tror jag absolut. Det ser man ju på uttalanden att de gör. EU är en väldigt stor internationell spelare, säger Ann Linde i Luxemburg.

Annons

Turkiets svar kom också snabbt, och Ankara anklagar i ett uttalande EU för att skydda "terrorelement", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Det är oacceptabelt att EU uppvisar en inställning som skyddar terrorelement", skriver det turkiska utrikedepartementet, som fortsätter:

"Vi avvisar och fördömer helt och hållet de beslut och uppmaningar som riktas mot vårt land."

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons