Klart att tunisiska Esperance vann afrikanska CL

Fotboll • Publicerad 7 augusti 2019
Efter två månader står det klart att Esperance vinner afrikanska Champions League. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Efter drygt två månader står det nu klart att tunisiska Esperance är afrikanska Champions League-mästare i fotboll. Det afrikanska fotbollsförbundets, CAF, disciplinkommitté ansåg att motståndaren Wydad från Marocko var skyldig till att ha lämnat den andra finalmatchen, med 30 minuter kvar.

I den första finalmatchen i Casablanca blev det 1–1 och i returen 31 maj i Radès hade Esperance 1–0 när Wydad trodde att man kvitterade i den 59:e minuten. Domaren dömde dock bort målet trots protester från Wydad som ville att VAR-systemet skulle användas. Men det fungerade inte. Då valde det marockanska laget att lämna matchen.

Fem dagar senare sade CAF:s exekutivkommitté att andra matchen skulle spelas om på neutral mark. Men båda lagen överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol Cas. Den skickade tillbaka beslutet till CAF:s disciplinkommitté som man ansåg var rätt instans för att fatta beslutet.

Båda lagen fick också bötesstraff. Wydad ska betala cirka 335 000 kronor för att ha lämnat matchen och för att supportrar tänt bengaler. Esperance ska betala nästan en halv miljon kronor för att supportrar tänt bengaler och kastat saker.