Folaus insamling på fem miljoner stoppad

Rugby Artikeln publicerades
Rugbystjärnan Israel Folau stängdes av från både landslags- och klubblagsspel efter sina homofobiska kommentarer på sociala medier. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft
Rugbystjärnan Israel Folau stängdes av från både landslags- och klubblagsspel efter sina homofobiska kommentarer på sociala medier. Arkivbild.

I sin kamp att stämma det australiska rugbyförbundet hade Israel Folau skramlat ihop motsvarande fem miljoner kronor.

Nu väljer Gofundme.com att stoppa den skandalomsusade spelarens insamling.

Den australiske rugbystjärnan Israel Folau hade samlat in 750 000 australiska dollar, motsvarande knappt fem miljoner kronor, på Gofundme.com.

Nu har webbplatsen valt att stoppa insamlingen och skicka tillbaka pengarna till de tusentals givare som valt att stötta spelarens rättsliga kamp mot såväl det australiska rugbyförbundet som hans tidigare klubb New South Wales Waratahs.

– I dag kommer vi att stänga ner Israel Folaus kampanj och återbetala alla donationsgivare, säger Nicola Britton, regionschef för Go Fund Me i Australien, i ett uttalande.

Siktade på tre miljoner dollar

Det var efter ett ha publicerat ett homofobiskt inlägg på sociala medier som Folau sparkades från det australiska landslaget och även förbjöds att spela vidare i den nationella ligan Super Rugby. I april lade den djupt troende 30-åringen upp en varnande bild på Instagram med texten: "Fyllon, homosexuella, äktenskapsförbrytare, lögnare, otuktiga, tjuvar, ateister, avgudadyrkare – helvetet väntar er".

Efter beslutet att utesluta Folau från spel i både klubb- och landslag, något som innebär att han missar rugby-VM senare i höst, valde Folau att dra förbundet inför rätta och hävdade kontraktsbrott. På Gofundme.com var målsättningen att samla in tre miljoner australiska dollar för att ha råd med en lång rättslig kamp – men nu när webbplatsens har valt att stoppa insamlingen återstår det att se hur det blir med processen.

Står för jämlikhet

I ett uttalande har Nicola Britton sagt att plattformen Go Fund Me "ställer sig bakom LGBTIQ-rörelsens kamp för jämlikhet" och att Folaus kampanj har brutit mot deras användarvillkor.

– Medan vi välkomnar att Go Fund Me uppmanar till en civiliserad debatt så tolererar vi inte diskriminering och uteslutning, säger han.

I ett uttalande har en talesperson för Folau kommenterat det nya läget i den infekterade historien. Intentionen är nu att locka till sig ekonomiskt stöd från annat håll.

– Lyckligtvis har flera organisationer redan uttryckt ett intresse för att stötta Israels försök att samla in pengar för hans pågående rättsfall, säger talespersonen.

Israel Folaus proffskontrakt, som han skrev på förra året, gällde fyra år och var värt fem miljoner australiska dollar, motsvarande drygt 32 miljoner kronor.