Annons

Expertkritik: Handbok i penningtvätt

Tre svenska experter är mycket kritiska till att den misstänkta penningtvätten via SEB har kunnat fortgå.
Den är allvarlig, uppenbar och ingen tillfällighet, anser de.
Penningtvätt • Publicerad 27 november 2019
Från vänster: Louise Brown, antikorruptionsrevisor, Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet, Skatteverket.
Från vänster: Louise Brown, antikorruptionsrevisor, Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet, Skatteverket.Foto: Karin Wesslén/TT

Experterna har fått ta del av TT:s och Uppdrag gransknings research om SEB. För att kunna uttala sig fritt har de bett att inte få veta vilket företag det handlar om. Men de vet att det handlar om ett svenskt bolag i finansbranschen som är verksamt på en riskabel utländsk marknad.

Experterna är eniga om vad uppläggen som de får se handlar om.

Annons

– I princip som taget ur en handbok i penningtvätt, säger antikorruptionsrevisor Louise Brown spontant.

– I det här fallet gör både antalet och arten av avvikelser att det finns mycket starka misstankar om brottsliga upplägg – penningtvätt, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Inga tillfälligheter

– Det är ganska tydligt att systemet inte har fungerat. Det är så pass gravt att här är det något som har havererat, säger Pia Bergman på Skatteverket, som är expert på frågor om ekonomisk brottslighet.

Stefan Lundberg tvivlar på att det rör sig om tillfälligheter:

– Vi åklagare älskar uttrycket ”slumpen har sin begränsning”. Jag kommer att tänka på det automatiskt när jag tar del av det här materialet.

Särskilt illa är det att kunder och motparter är kända från tidigare härvor och är skrivna i vissa typiska högriskländer såsom skatteparadis, anser han.

Titt på nätet räcker

– Det är inga subtila varningssignaler, det här är graverande, säger Pia Bergman.

Hon tillägger:

– Här har man struntat totalt i vem man gör affärer med.

Alla tre tycker att varningssignalerna är lätta att se, såsom de kända målvakterna.

– Det är ingen större detektivverksamhet att ta reda på de här, det räcker ju att ge sig ut på nätet. Det borde ju ett seriöst företag klara av ganska enkelt. Om man vill ta reda på hur det förhåller sig, säger Stefan Lundberg.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons