Annons

Djupvattenfisk överraskade forskare

Vetenskap • Publicerad 12 maj 2019
Gener för färgseende på havets botten förvånar forskare. Arkivbild.
Gener för färgseende på havets botten förvånar forskare. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

En fisk som lever långt från solens strålar nära havets botten kan ha förmågan att uppfatta färger på ett sätt som forskare tidigare inte räknat med, enligt en studie i tidningen .

Tidigare har forskare trott att färgseende inte var nödvändigt för arter som lever så djupt ner i havet att det inte finns tillräckligt med solljus för att färger ska kunna uppfattas. Men nu har man undersökt arvsmassan hos över hundra djupvattenfiskar och fann då proteinet opsin i delar av fiskarnas synceller, rapporterar .

Annons

Ryggradsdjur har vanligen bara en sorts opsin, men i studien upptäcktes hela 38 stycken hos en art, vilket kan innebära att den kan se färger i mörker.

– I mörkret producerar många djur bioluminiscens, alltså eget ljus genom kemiska processer. Och då kan det vara bra att känna igen om det är en fiende som lyser eller om det är något man vill äta, säger Almut Kelber, professor i sinnesbiologi på Lunds universitet, till Sveriges Radio.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons