Lööf: Vårt bästa EU-val någonsin

EU-valet Artikeln publicerades
Annie Lööf och Fredrick Federley är minst sagt nöjda med valresultatet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Annie Lööf och Fredrick Federley är minst sagt nöjda med valresultatet.

Centerpartiet ser ut att gå starkt framåt. Partiet landar på 10,8 procent, en ökning med hela 4,3 procentenheter från förra valet, enligt det preliminära valresultatet.

Det innebär att C kammar hem ännu ett mandat i EU-parlamentet.

Glädjen visste inga gränser när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden. Partiet ser ut att öka kraftigt och gå från ett till två mandat i Europaparlamentet.

– Det känns helt fantastiskt, och jag är så oerhört stolt. Vi gör vårt bästa valresultat någonsin till EU-parlamentet, säger centerledaren Annie Lööf till TT.

– Nu kan vi göra dubbelt så mycket nytta i EU-parlamentet, fortsätter hon och syftar på att partiet får ytterligare ett mandat.

TT: Vad betyder det här inrikespolitiskt?

– Att vi har fått ett starkt kvitto på vårt miljö- och klimatarbete och att man uppskattar att vi är en stark liberal kraft som tar kampen mot högerpopulismen.

"Taket lyfter"

Även partiets toppnamn till EU-parlamentet, Fredrick Federley, gläds åt valresultatet.

– Taket lyfter, vi har alltså inte gjort ett sådant här bra resultat sedan 1988. Vi har också gjort det bästa valresultatet i ett EU-val någonsin, säger han.

– Det är jäkligt bra jobbat.

Han påpekar att det även ser ut att gå bra för den liberala partigruppen Alde.

– Vi ska ta oss an att samla en ny politisk grupp – den grupp som växer mest i Europa.

Tre löften

Centerpartiets andranamn Abir Al-Sahlani ser alltså ut att komma in i EU-parlamentet. Hon säger till TT att hon har tre löften:

– Att ta kampen mot högerpopulismen, ta till vara barnens rättigheter och att försvara jämställdheten.

Förra resultatet ledde till ett mandat i EU-parlamentet, och Fredrick Federley blev skickad ensam till Bryssel. Så här sade han till TT tidigare under söndagskvällen om vad det skulle innebära att få en kollega:

– Det blir mycket lättare, jag har nu varit ordinarie i två utskott och det är väldigt arbetsamt. Får jag med en kollega kan vi också ta större ansvar internpolitiskt i parlamentet och det ser jag fram emot.

Federley står högst på listan och riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani på andra plats – men allt kan hända då personkryss är betydligt vanligare i EU-valet än i riksdagsvalet.

Något som Federley själv fick erfara under krysskampen 2014, då han stod som tredje namn.