Annons

Bocken som sätter kluvna känslor i brand

Vad är det som (nästan) varje år brinner upp men likt Jesus alltid återuppstår? Gävleborna vet svaret mycket väl. Stadens julbock beskrivs som dess störste kändis men är mer känd för alla attentat som genom åren riktats mot den.
TT har pratat med bockens talesperson, som trots allt inte vill ha bränderna ogjorda.
Jultraditioner • Publicerad 24 december 2019
Till mångas förtret är det ofta såhär bocken ser ut i december. I år har den hittills klarat sig, till skillnad från 2009 (bilden) då den sattes i brand. Arkivbild.
Till mångas förtret är det ofta såhär bocken ser ut i december. I år har den hittills klarat sig, till skillnad från 2009 (bilden) då den sattes i brand. Arkivbild.Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix/TT

– Ge mig ett "B"

– Ge mig ett "R".

Annons

– Ge mig ett "Ä".

– Ge mig ett "N".

– Ge mig ett "N" till.

– Vad blir det?

En full Reine Brynolfsson fipplar med tändaren. En tidning förs över lågan och några sekunder senare brinner det gigantiska djur av halm han står på. Scenen ur filmen "Blackjack" (som visas just på julaftons kväll i SVT) är spektakulär, men en brinnande Gävlebock har nästan blivit ett lika vanligt julinslag som knäck eller nejlikaförsedda apelsiner.

I år har den dock fått stå orörd – hittills i alla fall.

– Står den kvar hela julen är det den första gången någonsin som den står tre år i rad, säger Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken.

Planer på "kidnappning"

Kanske är det ändå bäst att inte ta ut något i förskott. Flera av attentaten mot bocken har skett på nyårsafton och till den 2 januari, då bocken monteras ned, är det ytterligare några dagar. Och det har dessutom inte alltid varit pyromaner som slagit till. 1976 rammades bocken av en raggarbil och sju år senare, 1983, slogs benen på bocken sönder.

Det har till och med funnits planer på att "kidnappa" bocken genom att muta en av dess väktare. Historierna har bidragit till bockens närmast mytiska status.

– Hade inte allt det här hänt skulle den kanske bara vara en lokalsymbol, men nu har den blivit känd på grund av allt det här. Bockens öde har gjort att människor engagerar sig på det sätt som dem gör, säger Maria Wallberg, som samtidigt poängterar att det är ett brott att förstöra eller vandalisera bocken.

Viktig för turismen

Annons

Engagemanget hon talar om är Gävlebornas starka vilja att få ha kvar bocken som symbol. Men hon pekar också på betydelsen av den för besöksnäringen. Antalet bokade hotellnätter i december är starkt kopplade till bocken, hävdar Maria Wallberg. Efter en eldsvåda finns ju bara en rykande kolhög kvar att se för dem som besöker staden.

Dessutom är bocken vid det här laget så viktig för Gävles identitet som stad, något som övervinner den där gnagande oron för att den ännu en gång sätts i brand.

– Jag tror att många börjar förstå att det faktiskt är viktigare att den får stå kvar, säger Maria Wallberg.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons