Annons

Svenska farthoppet: På en fantastiskt bra väg

I fjol tvingades Alexander Köll och Felix Monsén kvala mot varandra inför varje störtlopp.
Nu har Sverige för första gången på länge två platser igen.
Alpint • Publicerad 28 november 2019
Alexander Köll under herrarnas super-G vid alpina VM i Åre förra vintern. Arkivbild.
Alexander Köll under herrarnas super-G vid alpina VM i Åre förra vintern. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Alexander Köll. Arkivbild.
Alexander Köll. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det har talats om den svenska fartsatsningen i flera år. Men förra vintern började även resultaten till slut att komma. Inte minst under hemma-VM i Åre, där fartherrarna överraskade till och med sig själva.

Felix Monsén slutade exempelvis på 16:e plats i störtloppet, medan Alexander Köll var tionde snabbast i störtloppsdelen av kombinationstävlingen.

Annons

– Det var en extremt positiv överraskning, det var sjukt kul där uppe, säger Köll.

– Där ser man hur mycket erfarenheten gör i fart. I Åre har vi både tävlat i SM och tränat mycket. Då var förutsättningarna mycket mer lika jämfört med dem som kört många världscuper i andra backar.

"Bygga vidare"

Resultaten från i fjol, som Monséns 20:e-plats i störtloppet i Kvittfjell i mars, har dessutom gjort att den svenska fartduon slipper tävla mot varandra i de tre planerade träningsåken inför störtloppet i Lake Louise på lördag.

Det är första gången på sex år som Sverige har två startplatser i störtloppspremiären.

– Ja, nu slipper vi kvala, nu kan vi båda starta i störtlopp, säger Köll.

– Nu är det bara att bygga vidare på det. Nu har Felix haft två säsonger i världscupen och jag har haft en, så nu har vi fått minst ett genomåk var i alla backar.

Dessutom, poängterar den snart 29-årige Landskronaåkaren, finns det ovanligt gott om lite yngre åkare som väntar på sin tur. Köll nämner exempelvis Olle Sundin och Zack Monsén, som båda var med på VM i Åre, samt Tobias Hedström, som tog JVM-guld i kombination i vintras.

– På ett av lägren under hösten, i Saas Fee, var vi sju stycken som tränade fart. Jag tror inte att det har funnits tidigare i Sverige, att det är sju stycken som har så stor potential i fart, säger Alexander Köll.

– Nu ska jag och Felix bara se till att vi öppnar upp en plats till i världscupen. Då skulle Olle eller någon annan kunna använda den platsen och köra.

Kombinationen i fokus

I super-G-världscupen finns än så länge bara en svensk plats att konkurrera om. Däremot har Sverige redan nu tre platser i kombinationen, som trots långa diskussioner de senaste åren blir kvar på det alpina programmet åtminstone över VM i Cortina 2021. Det har gjort teknikspecialister som André Myhrer, som hade hoppats på en mer uttalad satsning på parallellslalom i stället, missnöjda.

Annons

Alexander Köll tog däremot emot beskedet med öppna armar. Inte minst i och med en regeländring som innebär att resultatet i störtloppsdelen också utgör startlistan i slalom. Tidigare vändes startordningen för de 30 bästa åkarna, vilket gynnade teknikspecialisterna.

– Vi kommer absolut att fokusera lite extra på slalomen, för kombinationen är en disciplin till som är viktig för oss, säger Köll.

– Regeländringen känns också spännande. Och lite slalomblod har vi ju ändå i oss.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons