Annons

Aktieägare väljer hemmalaget

Många aktieägare är utpräglade patrioter. Skåningar köper biotech, medan norrbottningar går hårt in i råvaror, visar statistik. Men det kan bli dyrköpta läxor.
Ekonomi • Publicerad 17 maj 2019
Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, är inte förvånad över aktieägarnas lokalpatriotism. Arkivbild.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, är inte förvånad över aktieägarnas lokalpatriotism. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Nätmäklaren Avanza har filtrerat hela sitt aktiespararkollektiv på runt 400 000 småsparare och mätt överrepresentationen av ägda aktier relaterade till bostadsorterna. Slutsatsen är entydig – aktieägarna köper gärna aktier i bolag lokaliserade till sina hemorter.

Skåningar och Uppsalabor är klart överrepresenterade i aktier i biotech, företag med ursprung kring universitetsstäderna Lund respektive Uppsala. Göteborgare har en klart högre förkärlek för lastbilsjätten Volvo än i övriga landet. I Norrbotten ligger de råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden i topp.

Annons

– Det här är en röd tråd som löper igenom alla regioner, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Små bolag

Det är företrädesvis ganska smala bolag som har typiskt regionalt ägande. Om man bara mätte populäraste aktie rakt av skulle börsjätten H&M toppa överallt.

Överlag är överrepresentationen i de enskilda aktierna (se faktaruta) bland de lokala aktiespekulanternas aktieportföljer 50–100 procent, enligt Avanza.

En viss koppling till ens arbete kan finnas, att spararen äger aktier i bolaget man jobbar på, spekulerar Johanna Kull, men också att aktieinvesteraren gärna köper aktier i bolag som denne har kännedom om.

Extra tydligt märks det på fastighetsbolagen. Göteborgare har satsat sina sparmedel i fastighetsbolag med lokal förankring. Stockholmare har i sin tur i betydligt högre utsträckning än sparare från andra landsändar lagt sitt kapital i lokala bostadsutvecklare som Oscar Properties, SSM Holdings och Besqab.

– Med facit i hand har det blivit en dyrbar läxa, säger Johanna Kull.

Riskfylld nisch

Bostadsutvecklarna har rasat ordentligt på börsen senaste åren i takt med problemen på bostadsmarknaden. Stockholmsportföljen (bestående av tio bolag som är överrepresenterade hos sparare i Stockholmsområdet) har därmed backat 16 procent på ett år Göteborgsportföljen har gått bättre, plus åtta procent.

– Det finns en risk att nischa sig mot just fastighetsmarknaden, säger Johanna Kull och pekar på att man kanske redan äger en egen bostad där, vilket kan ge en dubbel smäll om den lokala marknaden viker.

På tre års sikt ser utvecklingen lite annorlunda ut. Då toppar portföljerna i Uppsala respektive Stockholms, upp runt 55 procent.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons