Annons
Nyheter

Zoolog: "Oftast regel om att man ska vara två"

Zoologen Hans Ove Larsson, tidigare ordförande i Svenska djurparksföreningen med stor erfarenhet av situationen i andra länder, säger att så gott som samtliga djurparker har som regel att det ska vara två skötare när man går in i ett hägn med vargar – utom när det gäller vargar som har fötts upp med nappflaska av människor.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012

– Det kan verka lite motsägelsefullt eftersom det är just deras egen skötare som löper en viss risk att råka illa ut. Den personen har en viss position bland vargarna, och ibland vill de bekräfta positionen eller testa den. Då gäller det att vara på alerten, säger han.

– Positionen är jätteviktig för alla sociala djur. Schimpanser och delfiner har också angripit sina skötare.

Annons

Han betonar att vargar ofta är väldigt brutala mot varandra inom flocken. Vissa individer får rejält med stryk.

– Den här skötaren kanske gjorde något som vargarna inte gillade eller så ramlade hon omkull i en riskabel situation. Sedan eskalerade det hela. Det finns alltid en risk att man som skötare blir nonchalant med tiden.

Han påpekar att det är just tama vargar som kan vara riskabla på det här sättet.

– Vilda vargar är mycket mindre farliga, säger han.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons