Annons
Nyheter

Wallström: Välförtjänt och på tiden

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, tilldelas Nobels fredspris för 2017. Valet får beröm från bland andra den svenska utrikesministern Margot Wallström.
Fred • Publicerad 6 oktober 2017
Utrikesminister Margot Wallström kommenterar årets vinnare av Nobels fredspris på Utrikesdepardementet i Stockholm. Nobels fredspris för 2017 tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen.
Utrikesminister Margot Wallström kommenterar årets vinnare av Nobels fredspris på Utrikesdepardementet i Stockholm. Nobels fredspris för 2017 tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

– Det är förstås roligt. Det är välförtjänt och det är på tiden, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Annons

Kommittén kopplar också priset till den världspolitiska situationen: "Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än vad den har varit på länge. Vissa länder moderniserar sina kärnvapenarsenaler, och det finns en verklig risk att fler länder kommer att försöka skaffa kärnvapen, exempelvis Nordkorea".

– Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel, kommenterar Wallström.

Utrikesministern får frågan om utnämningen kommer att skynda på Sveriges undertecknande av FN:s konvention för att avveckla kärnvapen.

– Vi kommer att ta den tid det tar. Den här konventionen beslutades under mycket kort tid. Det innebär att vi, precis som alla andra länder, vill ta tid och se hur det kommer att överensstämma med vår lagstiftning och andra avtal och konventioner, säger hon.

Nobelkommittén hoppas att priset kan skynda på sådana beslut:

"Genom bindande internationella överenskommelser har världssamfundet tidigare antagit förbud mot landminor, klusterammunition och biologiska och kemiska stridsmedel. Kärnvapen är än mer destruktiva, men har fortfarande inte blivit föremål för ett liknande internationellt förbud. Genom sitt arbete har ICAN bidragit till att täppa till det här juridiska hålrummet", heter det i motiveringen.

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, tycker att valet av fredspristagare är utmärkt.

– Jag är mycket glad. Det ligger rätt i tiden att ge priset till dem som jobbar mot kärnvapen. Det har Nobelkommittén gjort tidigare, men det var tolv år sedan man uppmärksammade kärnvapensfrågan ordentligt, säger han till TT, och tillägger:

– Jag hoppas att det skickar ett tydligt meddelande till stormakterna om vikten av att verkligen göra något när det gäller kärnvapenfrågor.

Bland dem som hade ICAN som favorit till priset finns svenska Kvinna till Kvinna.

– De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift, sade generalsekreterare Lena Ag till TT i förra veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons