Annons
Nyheter

Vill tvinga ciggbolag ta fimpansvar

Tobaksindustrin borde betala för att fimpar ska inte ska hamna på gatorna, föreslår Håll Sverige rent.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2013
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

– Ett sätt vore att införa pant, säger Henrik Ripa (M), riksdagsledamot.

Varje år slängs en miljard fimpar på gator och torg. Industrin måste därför ta sitt ansvar för nedskräpningen, skriver Håll Sverige rent på DN Debatt tillsammans med fem riksdagsledamöter.

Annons

– Det finns produktansvar i lagen för till exempel bilar, elektronik och förpackningar. Man borde införa ett liknande ansvar för tobak och restprodukter, säger Anna Linusson, vd för Håll Sverige rent.

Enligt Linusson får det då bli upp till företagen att hitta ett sätt att ta hand om skräpet. Det finns flera tänkbara vägar, allt från att införa pant till att skapa en inbyggd askkopp i paketen.

I slutändan handlar det om att få folk att sluta röka genom att lägga kostnaderna på cigarettpaketen, anser Henrik Ripa.

– Rökarna visar dessutom brist på medmänsklighet genom att slänga sina fimpar överallt. Barn kan förgiftas om de stoppar en i munnen, säger han.

TT har sökt miljöminister Lena Ek (C), men hon har avböjt att kommentera.

Fimparna ingår inte heller i den lag om nedskräpning som infördes 2011, vilket debattörerna vänder sig emot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons