Nyheter

Vill se fler åtgärder mot Nordkorea

Kanada Artikeln publicerades
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
Foto: Jonathan Hayward
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga sanktioner och diplomatiska åtgärder utöver FN:s sanktioner.

En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltar i mötet i Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att det är dags för samtal, men att Nordkorea måste ta första steget.

Mötesdeltagarna slår också fast vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet. Båda länderna måste fullt ut efterfölja FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Tillerson.

Deltagarna i mötet om Nordkorea.
Foto: JONATHAN HAYWARD
Deltagarna i mötet om Nordkorea.

Mötet hålls för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram, som diktaturen vägrar att avveckla trots en rad FN-sanktioner. Deltagarna vill trycka på för ökad dialog mellan Sydkorea och Nordkorea, "med hopp om att det ska minska på spänningarna", står det i uttalandet.

Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Nordkorea meddelade efteråt att landet kommer att skicka en trupp till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang som inleds i början av mars.

Sydkoreas utrikeminister Kang Kyung-Wha säger efter mötet att dialogen kommer att fortsätta även efter OS, men betonade även hon att de beslutade sanktionerna måste efterföljas.