Annons
Nyheter

Vill se fler åtgärder mot Nordkorea

Deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga sanktioner och diplomatiska åtgärder utöver FN:s sanktioner.
Kanada • Publicerad 17 januari 2018
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland USA:s utrikesminister Rex Tillerson.Foto: Jonathan Hayward

En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltar i mötet i Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att det är dags för samtal, men att Nordkorea måste ta första steget.

Annons

Mötesdeltagarna slår också fast vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet. Båda länderna måste fullt ut efterfölja FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Tillerson.

Deltagarna i mötet om Nordkorea.
Deltagarna i mötet om Nordkorea.Foto: JONATHAN HAYWARD

Mötet hålls för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram, som diktaturen vägrar att avveckla trots en rad FN-sanktioner. Deltagarna vill trycka på för ökad dialog mellan Sydkorea och Nordkorea, "med hopp om att det ska minska på spänningarna", står det i uttalandet.

Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Nordkorea meddelade efteråt att landet kommer att skicka en trupp till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang som inleds i början av mars.

Sydkoreas utrikeminister Kang Kyung-Wha säger efter mötet att dialogen kommer att fortsätta även efter OS, men betonade även hon att de beslutade sanktionerna måste efterföljas.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons