Annons
Nyheter

Valobservatörer: Stärk valhemligheten och transparensen

Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen. Det skriver valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som i september granskade det svenska valet.
Valet • Publicerad 22 november 2018
Bilden är tagen i samband med rösträkning efter höstens val.
Bilden är tagen i samband med rösträkning efter höstens val.Foto: Johan Nilsson/TT

För första gången har valobservatörer från OSSE granskat ett val i Sverige. Granskningen har nu mynnat ut i en rapport med sex rekommendationer som ska göra det svenska valsystemet bättre.

OSSE rekommenderar bland annat att Sverige stärker skyddet för valhemligheten. Något som riksdagen på onsdagen såg till att göra, när ett förslag om att valsedlarna ska kunna tas utan att andra ser klubbades igenom.

Annons

Organisationen rekommenderar också att det ska göras tydligare vem som finansierar enskilda kandidaters valkampanjer och kritiserar samtidigt att partierna enbart behöver redovisa sina intäkter, inte utgifter, tillgångar och skulder. Något som gör det svårt för allmänheten att granska hur partierna finansierar sina kampanjer.

Rapporten slår också fast att den svenska lagstiftningen utgör ett solitt fundament för att genomföra demokratiska val och att majoriteten av valarbetarna anser att valsystemet är både öppet och transparant.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons