Annons
Nyheter

Två års fängelse för Pussy Riot

En rysk domstol har dömt tre medlemmar av punkbandet Pussy Riot till två års fängelse för huliganism.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2012

Domen väcker stark kritik både i och utanför Ryssland och advokater sågar rättegången.

När de tre åtalade medlemmarna i Pussy Riot på fredagen klev in i domstolens glasbur och, iförda handbojor, satte sig för att motta domstolens beslut trodde få om någon på ett frikännande. "Skamligt!" ropade en man när domaren meddelade att alla tre dömts till två års fängelse.

Annons

– Kvinnorna motiverades av religiöst hat och agerade provokativt, sade domaren.

De tre kvinnorna, som i februari genomförde en protest i Frälsarkatedralen i Moskva, har enligt domen velat kränka religiösa. Själva har de insisterat på att protesten var riktad mot president Vladimir Putin och hans regering.

Åklagare har anklagats för att framställa aktionen som antireligiös, ett känsligare ämne för många ryssar, för att flytta fokus bort från politiken.

"Olaglig" dom

Nikolaj Polozov, en av Pussy Riots advokater, kritiserar rättegången hårt. Polozov uppger för TT att kvinnorna hållits under "grymma" förhållanden och att försvaret inte har fått en rättvis chans.

Polozov kallar en fällande dom "olaglig" och meddelar att de avser driva saken vidare i alla instanser de kan, såväl i Ryssland som i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

"Det här fallet handlar om att försvara yttrandefrihet i Ryssland, landets framtid hänger till stor del på vad fallet mynnar ut i" skriver han via e-post.

Skarp kritik

Internationellt väcker straffet starka reaktioner. Amnesty International beskriver domen som "ett hårt slag mot yttrandefriheten i Ryssland" och både USA och EU kallar den oproportionerlig.

I Stockholm samlades ett hundratal personer i en manifestation till stöd för gruppen.

Annons

Även i Ryssland möter domen kritik, oppositionella beskrev den som ett beställningsjobb från Putin. Samtidigt har opinionsundersökningar indikerat att de flesta anser att kvinnorna handlat fel, även om få stött ett så hårt straff som de fick.

Fallet har setts som en indikation på hur Putin, som nyligen återvände till presidentposten, avser styra under de kommande åren. Vid en London-resa i början på augusti sade Putin att Pussy Riot inte borde dömas "alltför hårt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons