Annons
Nyheter

Trump: Vi kan tvingas förgöra Nordkorea

Om inte Pyongyang avbryter sina kärnvapenaktiviteter kommer USA att tvingas att förgöra Nordkorea, sade president Donald Trump inför FN:s generalförsamling och väckte ett sorl i lokalen.
Han sade också att USA:s militärmakt kommer att bli den kraftfullaste i världen.
FN/USA • Publicerad 19 september 2017
Foto: Seth Wenig

Världen höll andan när USA:s president i dag skulle hålla sitt första tal inför FN:s generalförsamling. Han började mjukt:

– Vi lever i en tid med enorma möjligheter, sade Trump men varnade också för att "terrorister och extremister samlat styrka och spridit sig till varje del av världen.

Annons

– Vi har möjlighet att lyfta miljontals ur fattigdom, fortsatte han.

Trump manar sedan alla länder att respektera sitt eget folk och andra suveräna staters rättigheter.

– Som USA:s president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade han till världsledarna i rummet och får spontana applåder.

Därefter kom Nordkorea upp, stämningen skiftade och USA:s president ändrade tonläge. Han sade att om inte Nordkorea backar väntar hårda konsekvenser.

– Då har vi inget annat val än att fullständigt förgöra Nordkorea.

Trump uppmanade FN-staterna att gemensamt arbeta för att isolera den nordkoreanska regimen tills dess den avslutar sitt "fientliga" beteende.

– Rocket man (raketmannen) är ute på ett självmordsuppdrag, säger Trump och syftar på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Inne i FN-högkvarterets fulla mediecenter bevakar hundratals journalister den talarstafett som just startat. Förväntningarna är särskilt höga på USA:s Donald Trump som snart ska ta till orda i generalförsamlingens gröna kammare. Enligt uppgifter till amerikanska medier blir det ett "djupt filosofiskt tal" med varningar till både Nordkorea och Iran, rapporterar TT:s utsända.

FN-chefen António Guterres betonade i sitt inledningsanförande till generalförsamlingen när mötet drog i gång på eftermiddagen (svensk tid) att lösningen på krisen i Nordkorea måste bli politisk.

– Nu är det dags för statsmannaskap, vi får inte gå sömngångaraktigt mot krig, sade han enligt Reuters.

Annons

Guterres tog också upp situationen för Rohingyagruppen i Burma och klimatförändringarna i sitt tal.

– Vi måste upphöra med dessa självmordsföroreningar, sade han.

Först att inta generalförsamlingens talarstol i dag var enligt traditionen Brasilien, som företräddes av president Michel Temer. Kort efter Trump håller Frankrikes president Emmanuel Macron sitt anförande och ytterligare lite senare hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

Den pågående högnivåveckan i FN samlar högt uppsatta ledare från de 193 medlemsländer till vad som skämtsamt brukar beskrivas som diplomatisk ”speed-dating”. I snabb takt avverkas tal, enskilda träffar och högnivåmöten om allt från fredsbevarande insatser till hållbar utveckling.

Årets stora snackis i den hårt bevakade FN-skrapan är föga förvånande just USA:s president.

Sedan tillträdet har USA:s president minskat sitt lands bidrag till FN:s fredsbevarande insatser dramatiskt. Och delegationen som reser till högnivåveckan i FN är bantad till en tredjedel av det vanliga. Ur svenskt perspektiv hoppas man på att Trump, trots nedskärningarna, kommer att stå upp för ett starkt FN.

– Det är det vi alla vill ha, säger statsminister Stefan Löfven.

Fredrik TanoSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons