Annons
Nyheter

Toppmötet skriver under på schyssta villkor

EU-ledarna på toppmötet om sociala frågor har satt sina namn på en deklaration om schyssta villkor, rätt till jobb och rimliga livsförhållanden.
Men frågan är om det betyder något för framtiden, trots att statsminister Stefan Löfven (S) listar mötet som unikt.
EU • Publicerad 17 november 2017
Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

– Det här är det bästa sättet öka förtroendet för EU, säger Stefan Löfven på en presskonferens, sedan stats- och regeringschefer från EU gjort upp om 20 principer för sociala rättigheter i vad som kallas en social pelare.

Han varnar bland annat för att EU-länder konkurrerar med dåliga sociala villkor.

Annons

– Det finns en vilja att skapa ett mer rättvist, mer inkluderande och mer socialt Europa, säger Löfven.

– Dagens toppmöte var ett viktigt steg, tillägger han.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tackar samtidigt för det svenska initiativet till ett toppmöte om de sociala frågorna, som alla 28 medlemsländer slutit upp kring.

– Jag är glad över att vi har en principkatalog, faktiskt, som vi hoppas inte ska bli någon papperstiger.

EU-ledarna på toppmötet om sociala frågor har satt sina namn på en deklaration om schyssta villkor, rätt till jobb och rimliga livsförhållanden.

Men frågan är om det betyder något för framtiden, trots att Stefan Löfven listar mötet som unikt.

– Genom att jobba tillsammans kan vi förbättra livet för våra medborgare och samtidigt stärka våra ekonomier, sade Löfven till de samlade EU-ledarna, andra politiker, fackförbund, arbetsgivare och olika organisationer en stund före signeringen.

Enligt Löfven är det "tid att vi sätter människor i första rummet, för det sociala Europa". Men många undrar vad de ska bli av högstämdheten och deklarationen, eller den sociala pelaren, som den kallas.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tackar också Stefan Löfven för initiativet till toppmötet om sociala frågor. Han passar samtidigt på att berätta om sitt möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May i Göteborg.

Enligt Donald Tusk har britterna inte gjort tillräckliga framsteg i den första rundan av brexitförhandlingarna sedan toppmötet i oktober.

Annons

– Framsteg har gjorts vad gäller medborgerliga rättigheter. Men vi behöver se mer framsteg om Irland och den finansiella uppgörelsen, säger han.

Risken är annars att han, trots att EU:s andra 27 medlemsländer börjat förbereda sina positioner inför förhandlingarna om ett handelsavtal, inte kan sparka i gång den andra fasen i brexitförhandlingarna om dessa frågor i december.

– Vi måste se mer framsteg från den brittiska sidan, säger han.

I pelaren förbinder sig alla EU:s institutioner och medlemsländer att verka för 20 grundläggande principer när det gäller rätt och möjlighet till arbete och utbildning för att hänga med i ett föränderligt arbetsliv, rimliga livsvillkor samt rättvisa på arbetsmarknaden.

Theresa May fick mest frågor om brexit vid ankomsten till mötet, men sade att hennes land tänker delta i EU-arbetet så länge man är medlemmar. Och för hennes del är det viktigt att det inte blir mer lagstiftning på det sociala området.

Det speglar en rädsla som även finns på flera andra håll, att den sociala pelaren ska leda till att mer makt flyttas till Bryssel. Det är något som EU-kommissionen och den svenske statsministern energiskt har motsagt. Ingen ytterligare makt eller beslut hamnar hos EU.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons