Annons
Nyheter

Tonåringar fälls för grov misshandel

Den 61-årige mannen blev så brutalt misshandlad på Kortedala torg i Göteborg i våras att han hamnade i koma.
Nyheter • Publicerad 18 september 2012
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Två pojkar döms för misshandeln och ska betala skadestånd. Men de blir inte inlåsta.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson hade yrkat på att de 16-åriga pojkarna skulle dömas för synnerligen grov misshandel, en tämligen ny rubricering som används vid särskilt brutala fall. Han ansåg att de skulle få nio respektive tio månaders sluten ungdomsvård.

Annons

Göteborgs tingsrätt, som kom med sin dom på tisdagen, tyckte inte att det fanns tillräckligt starka skäl för den rubriceringen utan nöjde sig med den lägre graden, grov misshandel.

Pojkarna döms till ungdomsvård med ungdomskontrakt, vilket innebär att de bland annat ska gå i samtalsterapi samt utföra samhällstjänst i 70 respektive 100 timmar. Totalt ska de också betala cirka 130 000 kronor i skadestånd till mannen.

– Det viktiga är att rätten fann båda två skyldiga. Sedan kanske påföljden kändes lite lam, rent spontant, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson.

För försvaret, som velat se ett frikännande, var det blandade känslor. Besvikelse över en fällande dom, men också en positiv syn på påföljden.

– Det är en väldigt stor skillnad, vid sluten ungdomsvård är man ju inlåst, säger Per Söderberg, försvarsadvokat för en av pojkarna.

Straff för ungdomar

Rubriceringen synnerligen grov misshandel infördes den 1 juli 2010. Minimistraffet är fyra års fängelse. För grov misshandel är straffet ett till sex års fängelse.

Sluten ungdomsvård är en påföljd för unga brottslingar som ett alternativ till fängelse. De sitter då inlåsta på särskilda ungdomshem.

Ungdomsvård med ungdomskontrakt är en påföljd för ungdomar med ett särskilt behov av stöd från socialtjänsten där de dömda inte frihetsberövas. Påföljden preciseras i varje enskilt fall i ett ungdomskontrakt.

Källa: Svensk författningssamling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons