Annons
Nyheter

Tarmparasit vanlig hos skolbarn

Ihållande magbesvär hos barn kan mycket väl bero på en liten parasit.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012

Smittskyddsläkaren Peter Iveroth tror nu att parasiten är betydligt vanligare än vad man hittills trott, framför allt hos barn.

Efter att ha identifierat parasiten i samband med ett utbrott på Grästorpsskolan i Jönköping, har lika många infekterade upptäckts på en helt annan skola som valdes på måfå.

Annons

– Vi vet inte riktigt vad det här betyder ännu, säger Peter Iveroth till TT.

Boven i dramat heter Dientamöba fragilis, en parasit som kan ge upphov till både magont och diarréer, framför allt hos barn.

Långvariga besvär

– Den är helt ofarlig, men kan resultera i ihållande mag-tarmbesvär.

Det visade sig att cirka 75 procent av barnen, föräldrarna och lärarna på skolan bar på parasiten. Alla blev inte sjuka, men det faktum att den var så vanlig visade att det fanns någon sorts smittspridning.

För att ta reda på mer kartlade Peter Iveroth och hans kollegor eventuell förekomst av parasiten på en annan skola i en helt annan stadsdel.

– Resultatet blev detsamma. Lika många bar på parasiten.

Tar hjälp av springmask?

Peter Iveroth och hans kollegor tror nu att parasiten är betydligt vanligare än vad man hittills trott. Men hur den sprids är det ingen som vet.

– Vi vet att den har svårt att överleva utanför kroppen. Därför misstänker vi att den får hjälp av något, en vektor, och vi tror att vektorn i det här fallet är springmaskägg.

Annons

Springmask drabbar många barn. Det medel, Vanquin, som används mot masken biter dock inte på parasiten, även om smittspridningen stoppas. För att bli kvitt parasiten krävs antibiotika.

– Symtomet "magont" är ju jättesvårt. Det kan bero på så mycket, men om ens barn har långvariga magbesvär och utredningen inte visar något annat kan orsaken mycket väl vara den här parasiten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons