Annons
Nyheter

Sverige: Friad IS-sympatisör får 97 000 kronor av staten

30-åringen som friades av tingsrätten för ett branddåd mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö får 97 000 kronor för att ha suttit häktad misstänkt för terrorbrott, skriver Svenska Dagbladet.
Rättsligt • Publicerad 18 oktober 2017
Den aktuella lokalen som utsattes för brandattentatet. Infällda bilden: IS-krigare.
Den aktuella lokalen som utsattes för brandattentatet. Infällda bilden: IS-krigare.Foto: Emil Langvad/TT

Dådet ägde rum i oktober 2016 och terrorgruppen IS tog på sig ansvaret för attentatet via propagandaorganet al-Naba. 30-åringen greps i december och åtalades för terroristbrott. Åklagaren ansåg att mannen utfört dådet på uppdrag av IS.

Efter att ha suttit häktad i fyra månader frikändes 30-åringen av Malmö tingsrätt som menade att det var klarlagt att mannen var IS-sympatisör, men att det inte var bevisat att mannen låg bakom branddådet.

Den aktuella lokalen som utsattes för brandattentatet.
Den aktuella lokalen som utsattes för brandattentatet.Foto: Emil Langvad/TT

Mannen begärde 150 000 kronor i ersättning via sin advokat. Justitiekanslern har nu beslutat att ge honom 97 000 plus advokatkostnader. 30-åringen får ett högre belopp än vid andra brott eftersom han var misstänkt för något så allvarligt som terrorbrott, enligt beslutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons