Annons
Nyheter

Studie – 200 svenskar ska bo i Italien i tre månader

Syditalien väntar för 200 Malmöbor – i regionen Cilento ska de bo i tre månader, äta värdfamiljernas mat och leva omgivna vid bergen.
Hälsa • Publicerad 16 oktober 2017

Varför lever människor så mycket längre i Cilento än i Malmö? Svaret ska sökas genom en ny studie.

Omgivet av berg 15 mil söder om Neapel ligger Cilento, området hör till de platser i världen där folk lever betydligt längre än genomsnittet.

Annons

– De har ungefär tio år längre medellivslängd jämfört med den genomsnittliga europén, säger Olle Melander, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och professor vid Lunds universitet, till TT.

Förutom ett rikt socialt liv i området är huvudhypotesen att kosten kan vara ytterligare en förklaring till varför medellivslängden är längre i Cilento: Maten består av mycket grönsaker, olivolja och ofta med lite fisk och skaldjur som proteinkälla. Just i Cilento myntades en berömd medelhavsdiet av en amerikansk forskare på 1950-talet, berättar Olle Melander.

– Det är väldigt mycket mer vegetariskt inslag jämfört med italienskt kök generellt sett, och det är väldigt små mängder kött, säger Olle Melander.

– Så det är våra två huvudhypoteser, men det återstår att bevisa. Det skulle ju också kunna handla om annorlunda genetisk bakgrund, och det tittar vi naturligtvis också på. Men vi hoppas att det är något som går att påverka, så att andra befolkningar kan lära sig något av det, vad de gör rätt, säger han och påpekar att människor i orten verkar nöjda med sina liv trots en hög arbetslöshet.

Studien omfattar tre delar och den första har redan startat, där skillnader i kost och livsstilsfaktorer kartläggs.

– Man får se det som en trestegsraket. Det andra steget är att ta reda på om skillnader har med sjuklighet eller friskhet att göra. Tredje delen är en intervention, en behandling, som ligger några år fram i tiden, säger Melander.

Och det är del tre som ska involvera hundratals människor i såväl Cilento som Malmö.

– Vi är väldigt övertygade om att vi kommer att se stora skillnader i ämnesomsättningsprodukterna i blod, tarmflora och såklart även vad de äter, säger Olle Melander.

Med delstudien vill Melander testa om miljön i Cilento kan förbättra riskprofilen hos Malmöbor som bor där i tre månader, och om italienarna som tillfälligt byter bostadsort får en försämrad riskprofil i Malmö.

Valet föll på Malmö eftersom det historiskt finns en bra medicinsk kartläggning av befolkningen – och prover från 90-talet ska användas i jämförelsen med befolkningen i den syditalienska orten. När det gäller de 200 Malmöbor som får flytta i tre månader är det ingen idé att räcka upp handen och hoppas på en flygbiljett.

Annons

– Det viktigaste är att representativiteten är god. Målet är ett helt slumpmässigt urval, så vi använder randomiserade listor och bjuder in folk.

Italienare som får tar paus från den där Medelhavsdieten får räkna med annan mat på borden hos värdfamiljer i Malmö. Men vad blir den typiska kosten där?

– Den är mycket svårare att definiera, men vi vill att det ska återspegla verkligheten i en svensk stad. Men visst blir det mer heterogent Malmö med en blandning av husmanskost, falafel och både det ena och det andra, säger Olle Melander.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons