Annons
Nyheter

Stort ras för S i Sifomätning

Socialdemokraterna tappar stort i Sifos nya väljarmätning. S backar med 4,5 procentenheter till 34,3 procent.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2012
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Flykten verkar dels ha gått till Vänsterpartiet som ökar med 1,8 procentenheter till 6,2 procent och till kategorin osäkra som ökar från 11,9 till 15,1 procent.

Bland de borgerliga är förändringarna små. Moderaterna är dubbelt så stora som de tre andra partierna tillsammans.

Annons

KD hamnar under riksdagsspärren på 3,4 procent och C ligger farligt nära med 4,6 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

De rödgröna partierna leder fortfarande över alliansen, även om ledningen krympt något. S-V-MP får 50,4 procent mot 42,7 för M-C-FP-KD.

Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter till 6,2.

De enda förändringarna som är statistiskt säkra är Socialdemokraternas nedgång och ökningen för Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna backar med 4,5 procentenheter i Sifos nya väljarmätning. Flykten verkar bland annat ha gått till kategorin osäkra som ökar från 11,9 till 15,1 procent.

– Det som är mest intressant är strömmen till osäkra. Många har dragit öronen åt sig efter första jublet av Stefan Löfven, som har framstått som väldigt lugn och stabil i kontrast till Håkan Juholt. Men nu undrar nog många väljare vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Enligt Madestam behöver partiet konkretisera sin politik för att behålla väljarnas stöd.

– Socialdemokraterna har ett stort ansvar i förhållande till väljarna, att i höst tala om vad man har tänkt sig, säger hon.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons