Annons
Nyheter

Starka reaktioner på sexistisk kurslitteratur

En hivsmittad strandraggare låter kanske inte som en figur hämtad från en kursbok i statistik. Men det är precis vad som finns i en av de böcker som tillhör den obligatoriska kurslitteraturen på två statistikkurser på Örebros universitet.
Publicerad 24 januari 2018
Foto: Gunnar Lundmark/TT

– Det är väldigt olämpligt och inte alls i linje med universitetets riktlinjer, säger Åke Strid, dekan och professor vid Örebro universitet, till SVT Örebro.

I boken används den hivsmittade som ett exempel på statistiska sannolikhetsberäkningar. Boken uppmanar läsaren att beräkna hur stor sannolikheten är att den fiktive mannen överför sin smitta till någon av dem han ligger med.

Annons

På sociala medier har flera personer reagerat starkt. Professor Åke Strid håller med om kritiken men är samtidigt tveksam till om boken kommer att plockas bort förrän tidigast till höstterminen.

– Litteraturlistorna beslutas av institutionsnämnden och jag vet inte om vi har juridisk möjlighet att riva upp en kurslista.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons