Annons
Nyheter

Språkrådet stoppar "ogooglebar"

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Ordet plockas bort efter upprepade påstötningar om att ändra ordets definition från det amerikanska företaget Google, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det har tagit för mycket tid och resurser från annat arbete, säger Ann Cederberg, chef för Språkrådet.

Annons

Det är första gången ett ord dragits tillbaka från listan.

Beslutet innebär inte att Språkrådet låtit sig censureras, enligt Ann Cederberg, rådets chef.

– Nej, nej, så är det inte. Google har inte vunnit något på det här, säger hon.

När Google utsatte Språkrådet med påtryckningar fanns det flera alternativ till svar, varav ett var att helt enkelt strunta i sökmotorjättens krav.

– Ja, det hade vi kunnat göra, men då hade vi inte fått debatt, och det var lite det jag var ute efter. Vi tänkte att det finns en poäng att börja diskutera det här, vi har inget att förlora på det, säger Ann Cederberg.

– Det jag vill med detta är att få till en diskussion om, vem äger språket, vad kan man göra, vad kan man från ett företags sida göra? Ingenting, det är ju vi som använder språket som äger det och vi bestämmer över det, säger Ann Cederberg.

– Jag vet inte om jag når det syftet, men det är den tanken jag har haft, säger hon.

Ann Cederberg har svårt att förstå Googles agerande.

– Jag tycker bara att det här är negativt för dem. Ordet googla har fått den betydelse det nu har i svenskan, det borde man kunna se som något positivt för Google, som reklam för företaget, i stället vänder man det till något negativt, det tycker jag är märkligt, säger hon.

Google ville ta bort ogooglingsbar från nyordslistan för att skydda sitt varumärke, enligt Ann Cederberg. Företaget försökte därför få Språkrådet att ändra definitionen av ordet.

Annons

– I arbetet med nyordlistan ingår att identifiera hur språkbrukarna använder orden. Skulle vi gå Google till mötes skulle det betyda att vi skulle göra våld på principerna och ange en annan betydelse än den språkbrukarna använder, säger Ann Cederberg.

– Nyordslistan är inte en ordlista i vanlig bemärkelse, utan en samling av ord som råkar komma upp under ett år, den har ingen officiell prägel, den har ingen tyngd och är ingen rekommendation, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons