Nyheter

Sänkt krogmoms sågas av experter

Nyheter Artikeln publicerades

Regeringens sänkta krogmoms är snarast ett branschstöd. Och den tycks inte heller ha gett särskilt många nya jobb.

Den sågningen kommer från de ekonomiska experterna i Finanspolitiska rådet.

Rådet är till för att granska regeringens ekonomiska politik och deras kritik är hård på flera punkter. Regeringens beräkningar av antalet nya jobb efter den sänkta krogmomsen verkar kraftigt överskattade, bedömer rådet.

Dessutom öppnar sänkt krogmoms för nya påtryckningar från andra branschorganisationer som med skiftande argument också vill gynnas av sänkt moms i just deras bransch, befarar rådet.

På en knivsegg

Anders Borgs finanspolitik får samtidigt beröm och de svenska statsfinanserna tillhör de bästa i Europa. Men samtidigt har Borg varit överdrivet försiktig under de senaste året. De tilltänkta skattesänkningarna förra året, bland annat ytterligare ett jobbskatteavdrag, frös inne i oro över läget i Europa.

– Det är rimligt att ta höjd, men frågan är hur mycket höjd man ska ta och om det blir en mycket allvarlig kris i Europa så tror jag inte att några säkerhetsmarginaler gäller, säger Lars Jonung, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Men Anders Borg påminner om de kraftiga nedrevideringarna inför budgetpropositionen för 2012.

"Det vi har upplevt den senaste tiden kan inte rimligen beskrivas som ett normalt läge. Europa har balanserat på en knivsegg och osäkerheten är fortsatt stor", skriver Borg i ett pressmeddelande.

Lägre priser

Han tror också, i motsats till ekonomerna i rådet, att den sänkta restaurangmomsen haft positiva effekter och "förbättrat förutsättningarna att minska ungdomsarbetslösheten". Borg bedömer att priserna nu är fyra procent lägre än de skulle ha varit utan sänkningen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker att det är intressant att Finanspolitiska rådet kritiserar regeringen för att göra en alltför optimistisk beräkning av den halverade restaurangmomsen.

– Det har ju vi också påpekat. Det är intressant att rådet beskriver det som ett branschstöd, säger Andersson till TT.