Nyheter

Så mycket kostar det att plugga

Nyheter Artikeln publicerades

Trots att studiemedlen vid årsskiftet höjdes för tredje året i rad anser en majoritet av dem som lever på studiemedel att pengarna inte räcker enligt en rapport från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

– Att få ekonomin att gå ihop är ett pussel som få studenter klarar av, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS, Sveriges förenade studenter.

Omöjlig ekvation

Den som tar ut maximalt lån och bidrag får i år ut 8 920 kronor i månaden att leva på. Men det är enligt SFS en omöjlig ekvation, som i sin årliga studentbudget konstaterar att studenten går back med 740 kronor i månaden. Det är dubbelt så mycket som 2011 och beror framförallt på att levnadskostnaderna i samhället har ökat.

Ur det perspektivet är det inte så konstigt att nästan varannan student arbetar parallellt med studierna. – Många tvingas att jobba extra och det tar fokus från studierna, säger Erik Pedersen.

Vilket är ditt råd till studenter för att få ekonomin att gå ihop?

– Spara in på alla omkostnader och försök leva så billigt som möjligt. Det handlar om att laga matlådor, gärna bo ihop med andra och dela på utgifterna.

Den som börjar plugga i höst med fullt studielån får dessutom räkna med en återbetalning på omkring 1 000 kronor i månaden om 10 år.

Rekordmånga vill plugga

Totalt har 358 000 personer sökt till någon av landets 20 000 utbildningar på universitet och högskolor i höst, enligt VHS. Det är det största antalet sökande någonsin.

Den som studerar på heltid och tar maximalt studiestöd får totalt 8 920 kronor i månaden. Av dessa är 2 796 kronor bidrag och 6 129 kronor lån. Genomsnittsskulden för studielån är i dag 129 151 kronor per person.

Sex månader efter avslutade studier ska lånet börja betalas tillbaka. Återbetalningstiden är maximalt 25 år och hela skulden ska vara betald senast i slutet av det år då 60–årsdagen infaller.

Nästan en halv miljon i studieskuld för läkaren

Läkare, lärare, ingenjörer och sjuksystrar tillhör de yrken som enligt Arbetsförmedlingens prognoser har en ljus framtid på arbetsmarknaden. I räkneexemplet nedan ges en fingervisning om vad dessa attraktiva utbildningar kostar – och när de är betalda. Exemplen utgår från att studenten är född 1990, inleder sina studier höstterminen 2012 och tar ut både fullt studielån och studiebidrag. Räntan på lånet är 2,5 procent under hela beräkningsperioden.