Annons
Nyheter

Så gör du för att lyckas på högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Se då till att äta ordentligt, stressa inte upp dig i onödan och försök att inte fastna på svåra uppgifter. Det säger Liza Sundberg, som 2014 lyckades nå drömresultatet 2,0.
Utbildning • Publicerad 14 april 2018
Foto: Henrik Montgomery/TT

28-åriga Liza Sundberg är en av dem som har fått högsta möjliga resultat på högskoleprovet. För att lyckas med det skrev hon provet fyra gånger. Första gången fick hon 1,6.

– Då kände jag att det nog hade kunnat gå bättre, jag hann inte svara på allting och hade ingen klocka med mig.

Annons

Liza Sundberg säger att det är viktigt att ha rätt förutsättningar när det är dags att skriva provet. Att ta med sig något att äta till pauserna är något hon rekommenderar för att få den energi som behövs för att kunna hålla koncentrationen uppe.

– Jag tog med mig ett mellanmål inför varje paus. Det behöver inte vara jättemycket, en drickyoghurt, frukt eller ett par chokladbitar, bara man får lite energi. Då säger man samtidigt mentalt till sig själv att det här kommer hjälpa mig inför nästa provdel.

– Det funkar inte att ta tre koppar kaffe på morgonen och sedan inte äta något, då kommer det antagligen inte att gå så bra.

Hon påpekar också att det finns en del fällor som man borde se till att undvika för att nå bästa möjliga resultat. Exempelvis ska man inte lägga för mycket tid på att försöka knäcka en svår uppgift eftersom alla uppgifter är värda lika mycket.

– Därför är det mycket bättre att svara på tio lätta frågor i stället för att fastna på en svår. Om man sedan har tid över kan man gå tillbaka till uppgiften och se om man lyckas lösa den då.

Ett annat tips handlar om att försöka ta det lugnt och inte stressa upp sig.

– Om man känner stress och oro kommer man att tvingas lägga en stor del av sin energi och sitt fokus på att försöka bli lugn i stället för att lösa uppgifterna.

Till sist kan det också vara nyttigt att påminna sig om att det kommer fler tillfällen att skriva högskoleprovet om man inte lyckades så bra som man hade hoppats just den här gången.

– Har man fått ett resultat som man inte är nöjd med, ta det lugnt och skriv det igen, man får ju fler chanser. Testa att förbereda dig på ett annat sätt till nästa gång.

Klas Widestrand/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons