Annons
Nyheter

Ryssland stoppar svenska adoptioner: "Fruktansvärt"

Sedan Ryssland i somras införde en lag som förbjuder adoption till utländska homosexuella par har adoptionen av 13 ryska barn till Sverige stoppats.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2013

– Det är fruktansvärt. Vi har 13 barn på ryska barnhem i dag som har fått föräldrar i Sverige där de faktiskt har träffats också, säger Jonas Friberg på Adoptionscentrum till SVT Nyheter.

Ryske politikern Vitalij Milonov kallar homosexuella för "perversa typer" i en intervju med SVT Nyheter. Homosexuella ska absolut inte få adoptera, det är bättre att barnen stannar på barnhem, anser han.

Annons

– Nej, det är oacceptabelt. Barn som växer upp i såna miljöer blir förstörda psykiskt. Sådana familjer ska absolut inte få adoptera, säger han till SVT.

– För de här familjerna är det katastrof, säger Birgitta Lönnemar, förbundsdirektör på Adoptionscentrum, till TT.

Tretton ryska barn har redan hunnit träffa sina blivande svenska adoptivföräldrar, men nu har ryska myndigheter stoppat de adoptionerna, berättar hon. Adoptionscentrum vill nu först och främst att de 13 berörda barnen ska få komma till Sverige.

– Vi vill att regeringen inleder en förhandling med de ryska myndigheterna för de här 13 barnen.

– Det är fruktansvärt för de här barnen, de är så pass stora att de förstår att det är deras blivande föräldrar som varit och hälsat på dem. Och nu blir de kvar på barnhem, säger hon.

– Vår ambassad i Moskva undersöker just nu rättsläget i Ryssland för adoptioner av barn, säger Marcus Jonsson, pressekreterare hos barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), efter uppgifterna om att Ryssland har stoppat alla adoptioner av barn till Sverige.

Även föreningen Barnen framför allt (BFA) har fått stoppa påbörjade adoptioner från Ryssland.

– Vi har fem familjer som har fått barnbesked, varav fyra har träffat sina barn. Det är jättetragiskt, framför allt för barnen som har fått träffa sina blivande föräldrar, säger Maria Berg, kanslichef på BFA.

I torsdags eftermiddag fick Sara och Lars Silverdahl i Hedemora besked om att deras adoption av en fyraåring flicka i Sankt Petersburg i Ryssland stoppats av ryska myndigheter.

– Först trodde man inte att det var sant, säger Sara Silverdahl till TT.

Annons

Hon och maken Lars Silverdahl var nära målet i adoptionsprocessen – om en vecka har de en tid för domstolsförhandling om adoptionen i Ryssland. Då skulle de åkt dit och enligt planen skulle flickan sedan följt med till Sverige. Hennes rum är förberett hemma i Hedemora, flygbiljetter och visum är ordnat. Men nu vet inte paret vad som händer. Hoppet står till att svenska och ryska myndigheter ska kunna komma överens så att de kan hämta hem flickan, berättar Lars Silverdahl.

– Det känns som att vi sviker henne annars. Vi har lovat henne att vi är hennes föräldrar och att vi kommer och hämtar henne. Och hon är stor, fyller fem år i december, så hon förstår det här, säger Sara Silverdahl.

– Vi hoppas bara att regeringen kommer att hjälpa oss så att vi får hem vår flicka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons