Annons
Nyheter

Risk för ny överhettad mobilsommar

Telias och Tele 2:s kunder har sannolikt inte glömt förra sommaren då mobilnätet ofta var överbelastat.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Risken är stor för att det blir nya problem i sommar, enligt TT:s källor.

Telia och Tele 2 togs på sängen förra året då en störtflod av smarta mobiler, surfplattor och appar ville ha tillgång till 3 G-nätet. Under sommaren blev läget akut, främst på vissa turistmetropoler där nätkapaciteten absolut inte var dimensionerad för att klara anstormningen.

Annons

Värst blev det under Almedalsveckan i Visby där ledande politiker och mediefolk svor i kapp när de inte fick igenom sina samtal och datatrafiken flöt trögt.

"Ingen lösning"

Sedan dess har de båda operatörerna arbetat intensivt med att öka kapaciteten i såväl 2 G- som 3 G- och 4 G-näten, men frågan är om det räcker. På ett år har trafiken i näten ökat med 50 procent och risken finns att samma problem återkommer.

Källor med god insyn i verksamheten säger till TT att det mest har handlat om att "lappa och laga" och att det redan nu kommer tecken på överbelastning. Problemet är att signaleringen från alla så kallade appar i mobilerna har ökat med flera hundra procent varje år, något den digitala infrastrukturen inte är byggd för.

– Det finns i dag ingen hållbar och långsiktig lösning för att hantera den kraftiga och brokiga signaleringen från alla appar som ständigt "pratar" och uppdateras utan att mobilanvändaren märker det, säger en av TT:s källor.

Hoppas på förbättring

Telias ledning "hoppas" dock att det blir bättre i år.

– Det blir en stor utmaning, men min bild och min förhoppning är att vi kommer att klara sommaren 2012 betydligt bättre än sommaren 2011, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia till TT.

Han påpekar att evenemang som fotbolls-EM och OS kommer att driva mycket trafik och särskilda insatser har gjorts på turisttäta platser.

– I Almedalen har vi ökat 3 G-nätets kapacitet med närmare 300 procent.

Annons

Problemen finns kvar

Bengt Nordström på konsultföretaget Northstream är kanske den som har bästa oberoende överblicken på den svenska telekommarknaden:

– Jag tror att det kommer att bli bättre än förra sommaren, men näten kommer att bli hårt belastade. Som utvecklingen ser ut tror jag inte att vi kommer att bli av med de här kapacitetsproblemen under den närmaste femårsperioden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons