Annons
Nyheter

Protest mot kinesisk hamn i Lysekil

Planer på att ett kinesiskt företag, Sunbase, ska bygga och äga en containerhamn i Lysekil har väckt starka känslor, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2018
Planer på att ett kinesiskt företag ska bygga och äga en containerhamn i Lysekil får kritik. Arkivbild.
Planer på att ett kinesiskt företag ska bygga och äga en containerhamn i Lysekil får kritik. Arkivbild.Foto: Erik Svensson

Enligt kritiker skulle det påverka miljön negativt, och vissa anser att det även finns säkerhetspolitiska risker med att ett kinesiskt företag äger infrastruktur i Sverige.

En protestlista med 2 000 namn har nu lämnats in till kommunen.

Annons

Lysekils kommun måste sälja mark till Sunbase för att de ska kunna bygga hamnen.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson tillbakavisar kritiken. Han säger dels att det måste göras miljöprövningar, dels att han inte ser någon säkerhetspolitisk risk.

Konsulter, som jobbar för det kinesiska företaget, håller på med en så kallad förstudie.

– Det är bara på idéstadiet för tillfället. Nu håller vi på att titta på de frågor som kommunen har skickat till oss, säger konsulten Tommy Niklasson, till Ekot.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons