Annons
Nyheter

Partierna tappar i medlemsantal: "Det är allvarligt för demokratin"

Partierna tappar medlemmar och intresset för att arbeta partipolitiskt minskar.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2014
Gabriel Wikström, SSU, Ebba Busch, KD och Hanna Wagenius, C är tre som - mot trenden - valt att engagera sig politiskt.
Gabriel Wikström, SSU, Ebba Busch, KD och Hanna Wagenius, C är tre som - mot trenden - valt att engagera sig politiskt.Foto: 

Nu tillsätts en ny demokratiutredning för att möta det politiska systemets utmaningar.

– Många kanaliserar sitt politiska engagemang genom att göra ett Facebook-klick och "gilla" en kampanj, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Annons

Sociala mediers utveckling de senaste åren är en orsak till att en ny demokratiutredning anses behövas. I direktiven till utredaren Olle Wästberg står att internet bidragit till ökad mångfald och en breddning av den politiska debatten, men samtidigt skapat möjligheter till en selektiv nyhetskonsumtion och därmed bidragit till ökad polarisering i opinionsbildningen.

Medlemsras

En annan orsak till att utredningen tillsätts är att partierna fortsätter att tappa medlemmar. Antalet har halverats mellan 1991 och 2009. I direktiven påpekar regeringen att det blivit svårare för partierna att få människor att kandidera till förtroendeuppdrag, samtidigt som fler uppdrag koncentreras till färre politiker.

– De som tar politiska uppdrag roffar åt sig fler uppdrag, säger Ohlsson.

– Det är allvarligt för demokratin att inte makten sprids.

Maktkoncentration

Enligt SCB har andelen förtroendevalda som har mer än tre uppdrag ökat med 5 procent sedan 1999. Det kan leda till att politikerrollen blir mer "professionaliserad och ansträngd", enligt regeringen.

Utredaren får nu i uppdrag att föreslå åtgärder för att fler ska erbjudas respektive ta på sig politiska förtroendeuppdrag och analysera om partierna klarar av att fånga upp alla opinioner i samhället. Han ska också titta på hur människors inflytande kan stärkas mellan valen, till exempel genom ökad möjlighet till dialog mellan olika samhällsaktörer och riksdag, regering och kommunpolitiker.

Förslagen får inte dock innebära att grundlagen måste ändras. Utredningen ska vara klar i december 2015.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons