Annons
Nyheter

Oro: Börsfall väntas i Europa

Spararna drar öronen åt sig efter börsfallen i både Europa, Asien och USA, och för Stockholms del väntar sannolikt också en nedgång i dag.
Förhandeln på de ledande Europabörserna pekar på börsfall på runt 1,6 procent inför öppningarna klockan nio.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2018
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Arkivbild.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Men fallet är en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

– Det rör sig om en viss avmattning, men ingen tvärnit, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Annons

Enligt Robert Bergqvist beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

– Världen befinner sig i ett läge där vi har passerat tillväxttoppen, och frågan är nu hur mycket den kommer att bromsa in, säger han.

Vid toppen av en konjunktur skapas också osäkerhet kring hur mycket inflationen kommer att stiga och vad som kommer att hända med de långa räntorna.

– Dessutom står vi på tröskeln till en rapportsäsong, säger Bergqvist.

De signaler Robert Bergqvist får från företagen är trots allt positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar.

– Börserna i USA har pekat nästan rakt uppåt i flera år. Då kommer alltid frågan om vi kanske når slutet nu, och om det är dags att minska andelen aktier i portföljen.

Han konstaterar att vi befinner oss i en fas då tillväxten börjar mattas av, och därmed också företagens vinster.

– Det skapar ett lite mer defensivt beteende. Folk tycker kanske inte att det är läge att lämna börsen, men man är betydligt mer på tårna. Sådana här förändringar skapar alltid stora rubriker, och det gör folk nervösa.

Han tror dock på en lugnare marknad efter de kommande veckornas delårsrapporter. Men för Stockholmsbörsen väntar sannolikt en stökig dag, med börsfall några procent under öppnandet. Stockholmsbörsen speglar den globala ekonomin, men påverkas inte så mycket av vad som händer i Sverige, säger Bergqvist. De pågående stökiga regeringsförhandlingarna har till exempel mycket liten betydelse.

– Vi vill gärna se Stockholmsbörsen som en lista på svenska aktier, men så är det ju inte.

Daniel Martinsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons