Annons
Nyheter

Ny terrordom hindrar inte benådan

Etiopien dömde ytterligare 24 personer, däribland en journalist, för terrorbrott under onsdagen.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2012

Men Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll är ändå positiv till de fängslade svenskarna Johan Persson och Martin Schibbyes benådan.

En mörk dag för den etiopiska rättvisan, sade Amnesty Internationals researcher Claire Beston efter att en etiopisk domstol dömt 24 personer som skyldiga till terrorbrott under onsdagen. Åklagaren har yrkat straff på mellan fem års och livstids fängelse.

Annons

En av de 24 är oppositionspolitikern Andualem Arage, en annan journalisten Eskinder Nega som greps förra året efter att i artiklar ha ifrågasatt landets anti-terrorlagstiftning och frågat sig om den arabiska våren skulle kunna influera Etiopien. Han anklagas för att missbrukat yttrandefriheten och hotat den nationella säkerheten i Etiopien.

Leslie Lefkow, biträdande chef för Human Rights Watchs Afrikaenhet, säger till TT att dagens dom, liksom domen mot journalisterna Persson och Schibbye, visar hur rättssystemet manipulerats av regimen för att angripa yttrandefriheten.

Kommer det här att komplicera ett eventuellt benådande av de två svenskarna?

– Det är svårt att förutspå. Jag tror att regimens signal med domen främst är riktad till etiopierna. Men det är inte ett gott tecken, varken för svenskarna eller någon annan, säger Lefkow.

Enligt Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll missbrukar myndigheterna terrorlagstiftningen då de fruktar en arabisk vår i landet. Men svenskarna är inget symboliskt "big case" inne i Etiopien, vilket talar för deras benådan.

Kan man benåda svenskarna samtidigt som de 24 döms till långa fängelsestraff, eventuellt döden?

– Ja. Etiopien är ett land av tusen motsättningar, och det här är en av dem.

På söndag är det ett år sedan Persson och Schibbye greps.

Etiopiska terrordomar

24 personer, däribland en framstående oppositionspolitiker och en journalist, befanns på onsdagen skyldiga till terrorbrott i Etiopien. Straff har ännu inte meddelats, men åklagaren har yrkat på fängelse från fem år till livstid för gruppen.

Två journalister dömdes i februari till 14 års fängelse vardera efter liknande anklagelser.

I december dömdes journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till elva års fängelse för understödjande av terrorism genom påstått samröre med den av Etiopien terrorstämplade gerillan ONLF. Persson och Schibbye har valt att inte överklaga domen utan i stället ansöka om nåd.

Människorättsorganisationer anklagar Etiopien för att använda antiterrorlagarna för att slå ner på oppositionella, journalister och andra obekväma. Sammanlagt tio journalister har dömts under landets antiterrorlagar, enligt Committee to Protect Journalists, och mer än 150 oppositionella har häktats på terror-relaterade grunder det senaste året enligt Amnesty International.

Källa: TT, AFP, Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons