Annons
Nyheter

Ny nätdrog dödade 14 unga män

En livsfarlig drog som säljs på nätet har under de senaste veckorna hittats vid 14 dödsfall i Sverige.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2012

Samtliga var unga män som har obducerats av Rättsmedicinalverket för misstanke om överdos.

I två av fallen var substansen 5-IT den direkta dödsorsaken. Hos de övriga tolv hittades substansen tillsammans med andra droger.

Annons

– Vi ser mycket allvarligt på det här med anledning av att det är så många dödsfall, säger Henrik Enberg, kommunikations- och pressansvarig på Folkhälsoinstitutet.

Drogen 5-IT är enkel att få tag på internet. Folkhälsoinstitutet vill nu förbjuda den genom att klassa den som hälsofarlig vara. På så sätt kommer det att krävas tillstånd för att hantera drogen.

– De som köper det här på nätet har ju ingen aning om hur det ska doseras. Det är väldigt lömska substanser och de som utnyttjar de här drogerna tar en jättestor risk, säger Henrik Enberg.

Droghandeln på nätet har tagit fart de senaste åren. Billiga preparat lockar unga som vill åt berusningseffekten. Ofta har flera preparat blandats i de tabletter och pulver som säljs på internet, vilket gör drogerna livsfarliga och svåra att dosera. Ärendet med 5-IT ligger nu hos regeringen som kommer göra en egen utredning i frågan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons