Nyheter

Ny miljonstämning mot Bert Karlsson

Brott Artikeln publicerades
Bert Karlsson vid ett av sina asylboenden i Skara.
Foto: ADAM IHSE / TT
Bert Karlsson vid ett av sina asylboenden i Skara.

Bert Karlssons bolag Jokarjo, som driver asylboenden, stäms på närmare 22 miljoner kronor för slitage och skadegörelse på en anläggning i Strömstad.

Det handlar om knappt 11 miljoner för skadorna och lika mycket till i dröjsmålsränta under tiden som anläggningen inte kan användas, enligt stämningsansökan som lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

Jokarjo, där Karlsson är vd, hyrde fram till i mars i fjol 49 lägenheter, sju stugor och fler andra byggnader av bostadsföreningen som har lämnat in stämningen. Enligt stämningsansökan har anläggningen utsatts för "onormalt omfattande slitage" och skadegörelse, vilket bolaget har vägrat att betala för.

Jokarjo, som 2016 gjorde en vinst på drygt 122 miljoner kronor, har varit inblandat i flera liknande tvister och stämts på miljonbelopp som bland annat rör en gård utanför Mariestad och ett församlingshus utanför Uppsala.

Samtidigt har Karlsson aviserat att han planerar att stämma Migrationsverket på ett mångmiljonbelopp för avtalsbrott, på grund av ett beslut att avveckla de privata asylboendena.

Enligt Bert Karlsson är det Migrationsverket och inte Jokarjo som ska stå för eventuella skador. Dessutom är beloppet som föreningen kräver på tok för högt, anser han.

– De går på oss för att vi har avtal med dem. Men det är Migrationsverket som är ansvarigt för skadorna, inte vi, säger Karlsson till TT.

– Sedan har de gjort en uppskattning som är ett skämt. Om du visste hur den där anläggningen såg ut, den är inte värd 22 miljoner ens om du köper alltihop. Den var i fruktansvärt dåligt skick redan när vi kom dit.

Karlsson berättar samtidigt att Jokarjos stämning mot Migrationsverket kommer att handla om mycket stora belopp.

– Vi måste stämma dem på 70–80 miljoner kronor. Alla är upprörda över hur de har skött det här, säger han.