Annons
Nyheter

Nordkorea sprängde vätebomb

Vi har med "total framgång" provsprängt en vätebomb, bekräftar Nordkoreas regim enligt en nyhetssändning.
Nordkorea • Publicerad 3 september 2017

Den vätebomb som provsprängdes i dag är byggd för att kunna lastas på en kryssningsrobot, förklarar Nordkoreas regim. Bekräftelsen framfördes nu på morgonen svensk tid i en nordkoreansk nyhetssändning.

Annons

Omvärlden hade då registrerat ett jordskalv med en beräknad magnitud på 6,3.

Några timmar efter skalvet meddelade Japans utrikesminister Taro Kono i statliga NHK:s tv-sändningar att "vi har dragit slutsatsen" att skakningarna utlösts av en atombomb. Japans meteorologiska myndigheter bedömer enligt Reuters samtidigt att den utlösta energin är minst tio gånger så stor som vid Nordkoreas förra kärnvapentest.

Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

Experter har bedömt att Nordkorea skulle kunna genomföra ännu ett kärnvapentest närsomhelst och att diktaturen tekniskt sett varit redo för det.

Tidigare under helgen kom rapporter från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA om att landets diktator Kim Jong-Un hade besökt en militär enhet där det tillverkas kärnvapen. Han ska ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot, enligt KCNA, alltså eventuellt av samma typ som den nu utlösta.

Västliga experter har annars beskrivit det som mycket oklart om Nordkorea har lyckats tillverka en mindre version av en vätebomb som kan skjutas iväg med en robot, och om den verkligen fungerar.

I januari 2016 sade Nordkorea att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb. Bedömare var då tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades utifrån inte såg ut att vara tillräckligt stor.

Inte heller provsprängningen i september i fjol bedömdes ha varit kraftfull nog för att vara en vätebomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har hotat med att det finns en plan för att attackera amerikanska baser på Guam i Stilla havet. I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe har i helgen – innan uppgifterna om skalven kom – talat med USA:s president Donald Trump i telefon. De kom överens om att det krävs ett tätare samarbete mellan länderna, och med Sydkorea, för att möta den upptrappade situationen, rapporterar nyhetsbyråer.

Annons

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons