Nyheter

Miljarder till gränsmur röstades igenom

USA Artikeln publicerades
Demonstration till stöd för presidenten och muren utanför Trump Tower i New York. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Foto:Mary Altaffer
Demonstration till stöd för presidenten och muren utanför Trump Tower i New York. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Representanthuset i USA har godkänt ökat anslag till Pentagon, och i samma drag pengar för att kunna börja bygga den kontroversiella gränsmur mellan USA och Mexiko som president Donald Trump lovade under valrörelsen.

1,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 13 miljarder kronor, har avsatts för att starta byggandet av muren.

Förslaget som röstades igenom är 326 sidor långt och avser också höjda anslag för veteraner och höjda löner, vid sidan av pengar till stärkt robotförsvar. Det spås möta större motstånd av demokraterna i kongressens andra kammare, senaten, under hösten.

– Vartenda öre som presidenten begärt för att börja bygga muren vid vår södra gräns kommer han att få, säger Kevin McCarthy, republikansk majoritetsledare i representanthuset.

– Men viktigast av allt, vi skickar mer pengar för att fixa veteranernas hälsovård och föråldrade system.

Under valrörelsen sade Trump att Mexiko skulle betala för gränsmuren, något som Mexiko har vägrat.

Samtidigt uppger Vita huset, i ett mejl som skickats till kongressens medlemmar, att den inledande fasen för gränsmuren har försenats till november sedan två bolag haft invändningar mot upphandlingsprocessen. Det är ytterligare ett bakslag för presidenten som i valrörelsen utlovade ett snabbt murbygge.

Planen var inledningsvis att börja bygget i San Diego i juni. Men förra månaden sade företrädare för regeringen att det nog inte skulle inledas förrän i slutet av sommaren.