Annons
Nyheter

Många döda i attack på filmpremiär

När en beväpnad man öppnade eld på biografen i Denver-förorten Aurora trodde besökarna först att det handlade om specialeffekter.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2012
Foto: Karl Gehring/Scanpix

Han dödade minst 12 personer och skadade ett 50-tal innan han greps.

Premiärvisningen av den nya Batman-filmen hade lockat många fans till Aurora Mall strax efter midnatt natten mot fredag. Men vita dukens dramatik förbyttes snart i högst verklig panik när en man iklädd gasmask och skottsäker väst trettio minuter in i filmen utlöste en tårgasbomb i en av salongerna. Beväpnad med ett gevär och två handeldvapen öppnade han eld mot biobesökarna.

Annons

Specialeffekter var skott

– Plötsligt ramlade folk bara ihop. Vi låg på golvet och försökte undvika att bli skjutna, berättar Chris Jones för den lokala tv-kanalen KMGH-TV.

Många trodde först att smällarna och den tunga röken hörde till filmvisningen. Kaoset som sedan uppstod beskrevs av vittnen som något ur Batman-filmerna, där Gotham City terroriseras av galna superskurkar. Gärningsmannen själv smälte in bland de många utklädda besökarna.

– Jag trodde att det bara var fyrverkerier. Det kom rök och sen hörde jag 'bang, bang, bang'. Skytten behövde inte pausa för att ladda om. Skotten bara fortsatte, säger Chris Jones.

Somliga av skotten fortsatte genom väggen och träffade människor i salongen bredvid.

Spädbarn skadat

Tio biobesökare dödades direkt på platsen och ytterligare minst två dog på sjukhus, bekräftade polisen som först uppgett 14 dödsoffer. Ett femtiotal personer skadades, däribland en sexåring och ett spädbarn på bara tre månader, enligt amerikanska nyhetsmedier. Filmen, The Dark Knight Rises, är tillåten från 13 års ålder.

Den 24-årige James Holmes greps senare av polis på parkeringen bakom bion. Han var då fortfarande beväpnad och i bilen fanns mer ammunition. Kort efter gripandet evakuerade och genomsökte polis huset där Holmes bor sedan han sagt att det skulle finnas sprängämnen i bostaden. 250 poliser och 100 FBI-agenter kallades till platsen.

Nära Columbine

Aurora ligger bara tre mil från Columbine High School i Littleton där två ungdomar 1999 sköt ihjäl 13 personer och skadade 24 innan de tog sina egna liv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons