Nyheter

Måltorkan över för Guidetti

Fotboll Artikeln publicerades
Sveriges John Guidetti (th) gratuleras av Albin Ekdal efter sitt 1–0 mål.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Sveriges John Guidetti (th) gratuleras av Albin Ekdal efter sitt 1–0 mål.

I drygt två år hade John Guidetti väntat.

Men mot Slovakien slog han till.

– Nu får vi hoppas på ketchupeffekten, sade han efter 1–1-matchen.

Karriärens första A-landslagsmål gjorde John Guidetti i EM-genrepet hemma mot Wales, den 5 juni 2016, då han ordnade Sveriges sista mål i 3–0-segern.

Sedan dess har han väntat.

Till slut – i träningsmatchen mot Slovakien – slog han till.

– Skönt att göra mål, skönt att spela bra men förjävligt att vi inte vann matchen, sade han.

– Jag har spelat i ganska många landskamper och har haft glädjen att göra det, men mycket har varit när man kommit in när vi leder matchen och ska stänga sista tio, femton. Det är inte så många matcher som det ser ut.

Mittfältarna Oscar Hiljemark och Kristoffer Olsson byggde upp anfallet på högerkanten. Efter Olssons hårda inspel tog John Guidetti vid. Men det var först efter en turlig studs som han kunde sätta 1–0-målet mot Slovakien.

Guidetti, som missade första chansen, fick en ny möjlighet när bollen kom tillbaka efter att ha träffat högerbacken Erik Sabos knä – och då träffade 26-åringen rätt.

– Nu fick jag göra ett riktigt skitmål, sade han.

– Nu får vi hoppas på ketchupeffekten. Heinz. Man trycker och trycker och sedan kommer allt och hela tallriken är förstörd.

Alavés-spelaren, som i sin 25:e landskamp bjöd på ett gäng klackar inför den låga publiksiffran 9 876, hade sedan ett tungt vänsterskott i 80:e minuten men det var inte tillräckligt för att överlista målvakten Martin Dubravka ytterligare en gång.

Något segermål blev det dock inte för John Guidetti.

Slovakiens Albert Rusnak fick sin revansch efter första halvlekens stolpträff och skickade in kvitteringen bakom inbytte och chanslöse Kristoffer Nordfeldt i 84:e minuten.