Annons
Nyheter

Löfven bjuder kollegor på surströmming

I dag tar statsminister Stefan Löfven (S) emot sina nordiska kollegor för ett två dagars informellt möte i Örnsköldsvik.
På dagordningen står nordiskt samarbete, utrikes- och säkerhetspolitik – och surströmming.
Politik • Publicerad 22 maj 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) vid surströmmingspremiären i Kallax på torsdagen och en arkivbild på surströmming.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid surströmmingspremiären i Kallax på torsdagen och en arkivbild på surströmming.Foto: Susanne Lindholm/TT

Löfven chockstartar mötet med en båtresa till Ulvöns salteri i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Här görs Sveriges anrika surströmming, Ulvöprinsen.

"Jag ser fram emot att välkomna mina nordiska kollegor till kommunen som ligger mig så varmt om hjärtat", säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande. Vad Erna Solberg, Lars Lökke Rasmussen, Juha Sipilä och Katrín Jakobsdóttir tycker återstår att se efter besöket på Ulvöns salteri.

Annons

De informella statsministermötena hålls varje år i det land som är ordförande för det nordiska samarbetet. På dagordningen står alltid det nordiska samarbetet, liksom aktuella utrikes- och säkerhetsfrågor och EU-frågor. Den här gången ska även digitaliseringen och 5G diskuteras.

Tvådagarsmötet avslutas med en arbetslunch med de självstyrande regionerna Åland, Grönland och Färöarna samt Nordiska rådet och nordiska ministerrådet. En gemensam presskonferens hålls på onsdag klockan 11.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons