Annons
Nyheter

Långared: DNA från mördad kvinna har hittats i de åtalades bil

DNA från Inger Antby som mördades i Långared har hittats i bilen som de misstänkta mördarna använde.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2012
Huset där det mördade paret bodde.
Huset där det mördade paret bodde.Foto: Lennart Magnusson/BT-arkiv

– Nu är detta inte ett indiciemål längre utan vi har fått ett avgörande tekniskt bevis som binder männen både till brottsplats och offer, anser Patrik Tilly, en av de två åklagare som har hand om målet.

Hittills har det inte funnits DNA, fingeravtryck eller annat som helt säkert knutit de två åtalade männen, 34 och 40 år, till dådet. Men efter att åtalet kom för snart två veckor fortsatte Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) med vissa undersökningar.

Annons

Och det är dessa som nu gett resultat. I bagageutrymmet på bilen som männen använde hittades DNA som kommer från Inger Antby, som tillsammans med sin man mördades i sitt hem i oktober förra året.

– På vårt initiativ fortsatte SKL med förfinade undersökningar av visst utvalt material. Man kan säga att det gjordes på vinst och förlust, berättar Patrik Tilly.

Sannolikheten för att DNA kommer från en viss person brukar av SKL graderas på en skala från minus fyra till plus fyra, där det senaste innebär allra högsta sannolikhet.

DNA som nu säkrats i bilen graderas som plus fyra.

– Det är helt uteslutet att det skulle kunna komma från någon annan än den mördade kvinnan, säger Patrik Tilly.

Rättegången inleds på måndag och beviset som kommit i elfte timmen anses ha helt avgörande betydelse.

– Man kan säga att det tidigare varit lite stolpe ut när det gäller den tekniska bevisningen eftersom vi inte funnit DNA, fingeravtryck eller andra bevis som anses lika starka. Men nu har läget förändrats totalt, anser Patrik Tilly.

Männen, som åtalats för mord och grovt rån, förnekar brotten. Men däremot har de aldrig förnekat att de använde bilen där kvinnans DNA påträffas.

Männen åkte tillsammans i bilen till Polen, samma dag som Inger och Torgny Antby hittades brutalt mördade på sin gård. De förnekar inte resan, men säger att den inte var en flykt utan att de åkte dit av andra och helt naturliga skäl.

En av männen hade gjort upp om att köpa bilen från sin chef. En kvinna som var ute och rastade sin hund en tid innan dubbelmordet såg bilen och två män i skogen i närheten av Antbys gård. De kan ha varit ute och rekognoserat och hon tog bilens registreringsnummer.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons