Nyheter

Kvinna dödades i bombdåd i Jerusalem

Nyheter Artikeln publicerades

Sedan 2004 har Jerusalem varit förskonat från bombdåd. På onsdagen bröts lugnet. En kvinna dödades och många skadades i sprängdådet nära bussterminalen, som kom efter uppflammade våld kring Gazaremsan.

Att explosionen inträffade utanför buss 74 och inte inuti var sannolikt orsaken till att inte fler miste livet. Enligt polisen var sprängladdningen dold i en väska som lämnats vid busshållplatsen.

Den kraftiga detonationen skakade Jerusalem i eftermiddagsrusningen. Fönster på bilar och hus i närheten krossades. Över 30 människor skadades, varav flera allvarligt.

– Jag såg två kvinnor på marken, medvetslösa och täckta av blod, sade sjukvårdaren Motti Bukchi, som blev vittne till attentatet, till israeliska Kanal 2.

Raketer från Gaza

Premiärminister Benjamin Netanyahu fördröjde sin avresa till Moskva efter dådet, men ställde inte in resan.

Tidigare på dagen hade han varnat att det kan krävas en "slagväxling" för att sätta stopp för de palestinska miliser som skjuter raketer från Gazaremsan mot Israel.

Våldsspiralen har börjat snurra allt snabbare de senaste dagarna. Under natten och morgonen avlossades tre raketer mot Ashdod och Beersheba, städer som ligger 40 respektive 35 kilometer från Gazaremsan. En man skadades i Beersheba.

Raketattackerna, som var signerade Islamiska jihad, följer på israeliska attacker i Gaza i tisdags som dödade nio palestinier, de flesta milismän men även ett barn och två tonåringar. Islamiska jihad hotade med fler raketangrepp djupt in i Israel, "så länge fienden fortsätter döda civila".

Nytt krig hotar

Dessa raketer är av typen som kallas Grad och är mer avancerade vapen än de Qassamraketer och granater som ofta skjuts över gränsen från Gaza. Det var första gången sedan kriget 2008–2009 som Beersheba, en stad med 200 000 invånare, träffades.

Gazaremsan styrs av Hamas, en större och på senare tid mindre stridsbenägen rörelse än Islamiska jihad. Men Israels regering varnar för att ett nytt krig i Gaza närmar sig.

– Det är bara en tidsfråga tills vi drabbar samman med Hamas igen, sade Matan Vilnai, minister för inre säkerhet, till israelisk arméradio.