Annons
Nyheter

Kvinna dödades i bombdåd i Jerusalem

Sedan 2004 har Jerusalem varit förskonat från bombdåd. På onsdagen bröts lugnet. En kvinna dödades och många skadades i sprängdådet nära bussterminalen, som kom efter uppflammade våld kring Gazaremsan.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2011
Fönster på bilar och hus krossades när den kraftiga detonationen skakade Jerusalem i går.
Fönster på bilar och hus krossades när den kraftiga detonationen skakade Jerusalem i går.Foto: Ariel Schalit

Att explosionen inträffade utanför buss 74 och inte inuti var sannolikt orsaken till att inte fler miste livet. Enligt polisen var sprängladdningen dold i en väska som lämnats vid busshållplatsen.

Den kraftiga detonationen skakade Jerusalem i eftermiddagsrusningen. Fönster på bilar och hus i närheten krossades. Över 30 människor skadades, varav flera allvarligt.

Annons

– Jag såg två kvinnor på marken, medvetslösa och täckta av blod, sade sjukvårdaren Motti Bukchi, som blev vittne till attentatet, till israeliska Kanal 2.

Raketer från Gaza

Premiärminister Benjamin Netanyahu fördröjde sin avresa till Moskva efter dådet, men ställde inte in resan.

Tidigare på dagen hade han varnat att det kan krävas en "slagväxling" för att sätta stopp för de palestinska miliser som skjuter raketer från Gazaremsan mot Israel.

Våldsspiralen har börjat snurra allt snabbare de senaste dagarna. Under natten och morgonen avlossades tre raketer mot Ashdod och Beersheba, städer som ligger 40 respektive 35 kilometer från Gazaremsan. En man skadades i Beersheba.

Raketattackerna, som var signerade Islamiska jihad, följer på israeliska attacker i Gaza i tisdags som dödade nio palestinier, de flesta milismän men även ett barn och två tonåringar. Islamiska jihad hotade med fler raketangrepp djupt in i Israel, "så länge fienden fortsätter döda civila".

Nytt krig hotar

Dessa raketer är av typen som kallas Grad och är mer avancerade vapen än de Qassamraketer och granater som ofta skjuts över gränsen från Gaza. Det var första gången sedan kriget 2008–2009 som Beersheba, en stad med 200 000 invånare, träffades.

Gazaremsan styrs av Hamas, en större och på senare tid mindre stridsbenägen rörelse än Islamiska jihad. Men Israels regering varnar för att ett nytt krig i Gaza närmar sig.

– Det är bara en tidsfråga tills vi drabbar samman med Hamas igen, sade Matan Vilnai, minister för inre säkerhet, till israelisk arméradio.

Få bombdåd på senare år i Jerusalem

Jerusalem har på senare år varit rätt förskonat från bombdåd, medan attentat var frekventa under perioden 2001–2004, oftast utförda av självmordsbombare.

Före onsdagens sprängdåd i Jerusalem hände det senast 2004. Den 29 januari 2004 sprängde en palestinsk självmordsbombare en buss i västra Jerusalem och dödade tio människor. Den 22 februari sprängde sig en palestinsk självmordsbombare ombord på en buss och dödade åtta människor. I september samma år dödade en kvinnlig palestinsk självmordsbombare två israeliska poliser i östra Jerusalem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons