Annons
Nyheter

Kryssningsfartyg i sjönöd utanför Norge

Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Passagerarna ska evakueras, enligt polisen.
Norge • Publicerad 23 mars 2019

Fartyget Viking Sky har skickat nödmeddelande och bett om assistans. Det driver mot land och flera helikoptrar och fartyg har skickats ut för att hjälpa till, meddelar Räddningscentralen för Sydnorge på Twitter.

Polisen skriver på Twitter att fartyget ska evakueras.

Annons

— Fartyget har motorproblem och det blåser vindar på 38 knop (cirka 20 meter i sekunden), säger insatsledare Tor Andre Franck vid polisen i Møre och Romsdal till tidningen VG.

Odd Roar Lange som befinner sig på land i Hustadvika berättar för VG att han kan se fartyget från land.

— Skeppet ligger för ankar. Detta är ett väderdrabbat område som har haft många fartygsförlisningar. Det är stora vågor och ganska hårt väder, säger han till tidningen.

Ett annat ögonvittne, Stein Vatten, bedömer att fartyget ligger cirka en kilometer ut från land.

— Det är väldigt grunt där fartyget ligger, säger han till VG.

Det norskflaggade fartyget Viking Sky tillhör rederiet Viking Ocean Cruises. Det har en kapacitet på 930 passagerare och togs i bruk 2017. Enligt övervakningstjänsten Marine Traffic var det på väg söderut mot Stavanger när det fick problem.

Det rådet hårt väder längs stora delar av den norska kusten med hårda vindar, högt vattenstånd och höga vågor, skriver nyhetsbyrån NTB.

Foto: Odd Roar Lange

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons