Nyheter

Därför ringlade köerna långa till vallokalerna i hela landet

Politik Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Runt om i landet ringlar köerna långa till vallokalerna.

En förklaring är att vissa kommuner bara låter en väljare i taget ta valsedlar, ibland bakom avskärmningar.

– Tendensen i de senaste valen är ett ökat fokus på valsedelsställen och en diskussion om att vi bör öka skyddet för den enskilde att få ta sina valsedlar i fred, säger Johan Hellsten, valansvarig i Örebro kommun, till TT.

– De flesta kommuner i vårt nätverk gör så.

En vallagsutredning föreslog 2015 bland annat att skyddet av valhemligheten borde stärkas. Om regeringens lagförslag godkänns av riksdagen i höst kan en lagändring träda i kraft den 1 januari 2019.

– Valsedlarna ska enligt förslaget förvaras avskilda i lokalen. Poängen med avskärmningen är att du ska kunna ta valsedeln enskilt. Det gäller inte vid det här valet, men vissa kommuner har redan börjat jobba efter det, säger Maria Nordström, handläggare på Valmyndigheten.

När Västerbottens-Kuriren besökte en vallokal i Tavelsjö i Umeå kommun på förmiddagen stod hundratals personer i kö.

– Vi vände i dörren och åkte hem, säger en man till tidningen.

Även i skånska Tomelilla har valförrättarna haft en stressig dag.

– Jag har aldrig varit med om så mycket köer, säger Anne-Maj Råberg, ordförande i distriktet Tryde-Olstorp-Övraby, till TT:s utsända.

Hon tror att ett stort valdeltagande spelar in.

– Vi skulle ha behövt fler valbås, vi har bara fyra.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.